Zupa grzybowa jest dobra zawsze, wszędzie i o każdej porze roku. Chociaż wiosną próżno szukać po lasach borowików i podgrzybków, suszone grzyby sprawdzają się w zupie nawet lepiej, bo dodają więcej aromatu. Jak zrobić zupę grzybową z suszonych grzybów? Do moczących się grzybów dodaj dwa składniki. Aromat powali cię na kolana.
Fot. intek1/iStock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa grzybowa z suszonych grzybów kojarzy nam się najbardziej z zimowymi obiadami lub bożonarodzeniowym klasykiem, ale kto powiedział, że w marcu nie może być smaczna? A może i jest smaczna, bo wprawdzie szczytu sezonu grzybowego nie ma, ale na pewno w naszych zapasach z jesieni jeszcze kilka słoiczków suszonych dobroci się znajdzie. Zanim jednak przystąpisz do gotowania przepysznej grzybówki, najpierw namocz grzyby. Żeby wydobyć z nich maksimum aromatu, dodaj pokrojoną cebulę i listki laurowe.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to patenty
Zupa grzybowa. Zanim wymoczysz grzyby, dodaj do nich dwa składniki
Składniki:
ok. 150 g suszonych grzybów,
3 średnie marchewki,
2 pietruszki,
pół większego selera,
1 por,
2 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
dodatkowo: śmietana, zakwas na żurek, sok z kiszonej kapusty itp.,
do podania makaron lub utłuczone ziemniaki,
odrobina masła lub oleju.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Sposób wykonania:
Grzyby suszone skrusz w dłoniach, wsyp do miski i zalej zimną wodą. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki i 2-3 liście laurowe. Odstaw na kilka godzin, by grzyby wchłonęły wodę. Następnie wyrzuć cebulę i liście laurowe. Ugotuj grzyby do delikatnej miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kulek ziela angielskiego i dwóch nowych listków laurowych.
Kiedy grzyby się moczą, należy przygotować esencjonalny bulion warzywny. Warzywa obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie zalej wodą i dodaj przyprawy do smaku. Gotuj na minimalnej mocy palnika, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Ugotowane warzywa wyłów z wywaru, następnie dodaj grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby zrobią się całkowicie miękkie. W tym czasie na odrobinie masła lub oleju podsmaż posiekaną cebulę. Zawartość patelni dodaj do zupy.
Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietanę lub żur albo sok z kapusty, jeśli wolisz jeść zupę na kwaśno. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku.