Nie pomyślisz, że z brokułu można zrobić coś tak pysznego. Na ziemniaczane chipsy już nie spojrzysz

Marzy ci się pyszna i zarazem zdrowa przekąska, która nie ocieka tłuszczem, bosko chrupie i nie idzie w boczki? Porzuć zwykłe chipsy i nachosy, weź za to zielone warzywo i nastaw piekarnik. To najlepsza przekąska do serialu i na weekendową imprezkę. Dodaj ser, a nie oderwiesz się od miseczki.

Jeśli lubisz coś sobie pochrupać podczas wieczornego maratonu serialowego lub filmowego albo zapraszasz na weekend znajomych i chcesz podać inną przekąskę niż solone paluszki, mamy coś wyjątkowego. Ten przepis w pierwszym momencie szokuje, później ciekawi, a na koniec kradnie serca. Niby chipsy z brokułów nie brzmią jak coś ekstra, a na pewno nie jak coś mega smacznego, ale wystarczy spróbować, by momentalnie zmienić zdanie. Nie zapomnij o startym parmezanie i ulubionych przyprawach, a twoje chipsy z brokułów będą wyśmienite i staną się prawdziwym hitem posiadówek ze znajomymi. 

Zobacz wideo Zrobiłam muffinki jajeczne. To najlepszy pomysł na śniadanie

Brokuły w tej wersji wygrywają z chipsami. Nie zapomnij o serze

Składniki:

  • 1 duży brokuł,
  • ok. 100-130 g startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera,
  • odrobina oliwy z oliwek lub np. oleju ryżowego,
  • sól, słodka lub ostra papryka, opcjonalnie odrobina płatków drożdżowych.

Chipsy z brokułu - sposób wykonania:

  1. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź i każdą różyczkę przekrój na pół.
  2. Przygotuj blaszkę do pieczenia i lekko natłuść ją oliwą. Następnie połóż na niej brokuły i pięścią lub podstawą kubka lekko je zgnieć.
  3. Zgniecione brokuły delikatnie nasmaruj oliwą, najlepiej używając pędzelka, i dopraw przyprawami. Następnie oprósz parmezanem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Chipsy z brokułu piecz przez ok. 10-15 minut, aż będą chrupiące.

Tak przygotowane chipsy z brokułów możesz podawać z dowolnym dipem. Świetnie smakują z sosem czosnkowym, śmietanowo-ziołowym lub z salsą pomidorową. Możesz podawać je także z guacamole lub po prostu chrupać bez niczego - i tak szybko znikną. 

Więcej o: