Jaką zupę ugotować na rosole? Możemy wymieniać i wymieniać, ale skoro za oknami zrobiło się już tak przyjemnie ciepło i wiosennie, pora postawić na coś lekkiego, świeżego i pysznego. Rozpłyniesz się już nad samym zapachem. Jak zrobić zupę koperkową? No cóż, nie wiem, czy istnieje jakikolwiek trudny przepis na zupę, ale koperkowa jest o tyle łatwa, że bazę masz już gotową. Oczywiście możesz bulion do koperkowej ugotować od podstaw, ale jeśli został ci niedzielny rosół, już wiesz, co robić. Oprócz koperku dodaj także trochę lubczyku, świeżego lub suszonego, a żeby dodatkowo podrasować smak, nie zapomnij o odrobinie curry i suszonym czosnku. No i najważniejsze - żeby zupa była gęsta i smaczniejsza, wsyp niecałą szklankę kaszy manny, którą ja w dzieciństwie nazywałam kuleczkową kaszą. Tak robiła moja babcia i jej koperkowa do dziś śni mi się po nocach.
Zobacz wideo Zobacz przepis na zupę serową. Nie przejdziesz obojetnie
Jaką zupę zrobić na rosole? Koperkowa to spełnienie marzeń
Składniki:
- 2 litry rosołu,
- kilka ziemniaków (ok. 400 g),
- 2-3 marchewki, najlepiej młode,
- 2 gałązki lubczyku,
- 2-3 listki laurowe,
- duża garść posiekanego koperku (im więcej, tym lepiej),
- niecała szklanka kaszy manny (im więcej, tym gęstsza będzie zupa),
- sól, pieprz, curry, suszony czosnek, przyprawa uniwersalna do smaku (opcjonalnie),
- łyżka masła,
- opcjonalnie śmietana do zabielenia.
Wiosenna zupa koperkowa - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania warzyw. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, natomiast marchewkę pokrój w talarki lub zetrzyj na tarce. Koperek posiekaj, ale bez twardych łodyg.
- Przygotuj garnek i rozpuść w nim masło. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i podsmażaj, aż się zarumieni. Zalej całość gorącym rosołem, dodaj ziemniaki, sól, pieprz, czosnek, curry i listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na końcu wsyp kaszę mannę i w razie potrzeby dopraw do smaku przyprawą uniwersalną. Kiedy kasza manna spęcznieje, możesz zabielić zupę zahartowaną śmietaną. Potem już pozostaje tylko zajadać.
Tak przygotowana zupa koperkowa to bilet do krainy dziecięcych wspomnień i sposób, by poczuć wiosnę nie tylko za oknem, lecz także na talerzu. Jeśli często gotujesz rosół i zwykle zostaje ci trochę na następny dzień, postaw na tę pyszną i lekką zupę. Na pomidorówki zawsze będzie czas, a koperkowa jest zdecydowanie wyjątkowa.