Zapomnij o nudnych śniadaniach i zrób jajka po florencku. Pamiętaj o zielonym składniku i occie

Szukasz ciekawego, pysznego i naprawdę wyjątkowego pomysłu na śniadanie? Mamy dla ciebie przepis, przez który na długo porzucisz nudne kanapki i powszednią jajecznicę. Te jajka są pyszne, żółtko bosko się rozpływa, a zielony składnik dodaje i smaku, i witamin. Takie jajka podaje się na śniadania w drogich hotelach, a od dziś może i w twojej kuchni.

Jajka zaraz obok kanapek są najczęściej wybieraną opcją śniadaniową i sposobów ich przygotowania jest naprawdę wiele. Zwykle jednak stawiamy na jajecznicę, bo szybko, albo na omlety, bo są sycące. Jednak nasz dzisiejszy przepis zdecydowanie odmieni twoje śniadania o 180 stopni i sprawi, że poczujesz się jak na wakacjach w drogim hotelu. Jak zrobić znane na całym świecie jajka po florencku z sosem holenderskim? Nie możesz zapomnieć o szpinaku i occie. Spokojnie, octu nie dodaje się do smaku (bo przecież smak octu wcale nie jest przyjemny), lecz po to, by jajko zachowało swój kształt, bowiem do jajek po florencku używa się jajek ugotowanych w koszulce, czyli najsmaczniejszych na świecie. 

Zobacz wideo Zrobiłam pyszne muffinki z jajek. Lepszego śniadania ze świecą szukać

Jajka po florencku - najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić na śniadanie

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 kromki ulubionego pieczywa,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • łyżka octu,
  • duża garść szpinaku,
  • ząbek czosnku.

Składniki na domowy sos holenderski:

  • 50 g masła,
  • 1 żółtko (najlepiej z dużego jajka),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina.

Jajka po florencku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu holenderskiego, z nim będzie zdecydowanie najtrudniej. W garnku zagotuj wodę. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw na chwilę, by lekko ostygło. Nie może być gorące, bo inaczej żółtko się zetnie.
  2. Do miseczki włóż żółtko, dodaj sok z cytryny oraz wino i całość ubij trzepaczką. Następnie połóż miseczkę nad garnkiem z wodą (kąpiel wodna) i, cały czas ubijając, wlewaj roztopione masło. Mieszaj, aż sos uzyska konsystencję majonezu. Następnie dopraw solą i pieprzem.
  3. Kiedy sos holenderski jest już gotowy, zajmij się resztą składników. W garnku zagotuj wodę z solą i octem. Kiedy zawrze, zmniejsz moc palnika i łyżką zrób wir. Następnie wbij jajko bezpośrednio do wody i poczekaj, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie półpłynne lub płynne. Następnie wyłów je łyżką cedzakową. Tak samo zrób z drugim jajkiem.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż, aż czosnek zwiędnie. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażony szpinak zdejmij i odłóż na bok.
  5. Na tej samej patelni na większej mocy palnika podsmaż kromki pieczywa, by stało się przyjemnie chrupiące i pobrało resztki aromatu z patelni. Następnie zacznij składać danie. Na kromki połóż porcję szpinaku, na szpinak jajko i całość polej sosem holenderskim.
Więcej o: