Cebula to popularny składnik wielu pysznych potraw. Jej prażona wersja jest równie dobra, ale smakuje zupełnie inaczej. Fani hamburgerów oraz chrupkich dodatków doskonale o tym wiedzą. Taka posypka nie tylko urozmaica smak, lecz także pełni funkcję dekoracyjną. Oczywiście możesz kupić gotowca w sklepie, ale po co? Domowa wersja jest lepsza i zdrowsza. Przygotowuje się ją naprawdę szybko.
Do przyrządzenia prażonej cebulki przydadzą ci się trzy rzeczy. Ważna jest patelnia o średnicy ok. 30 cm, z grubym dnem i wyższymi rantami. Oprócz tego zaopatrz się w metalowy cedzak do wyławiania cebuli z oleju oraz ręcznik papierowy, żeby zebrać nadmiar tłuszczu. Oto lista potrzebnych składników:
Jeśli chodzi o rodzaj cebuli, masz pełną dowolność. Może być żółta, czerwona, szalotka lub cukrowa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w sklepach. Bardzo możliwe, że nawet masz je już w domu.
Co lepsze, prażoną cebulkę przygotujesz też z resztek cebuli, które zostały po przyrządzaniu innego dania. Można nią posypać pierogi, pyzy z mięsem, a także zjeść solo zamiast chipsów. Jaka jest dokładna instrukcja przygotowania? Najprościej mówiąc, to zasada 3P, czyli: pokrój, posyp, podsmaż.