Odkąd pamiętam, robię prażoną cebulkę w myśl zasady 3P. Nikomu nie wychodzi tak chrupiąca jak mi

Jest idealna do hot-dogów, burgerów i zapiekanek. Niektórzy dodają ją nawet do sałatek oraz kanapek. Możesz kupić ją w supermarkecie, ale najlepiej smakuje ta przygotowana samodzielnie. Podpowiadamy, jak zrobić prażoną cebulkę.

Cebula to popularny składnik wielu pysznych potraw. Jej prażona wersja jest równie dobra, ale smakuje zupełnie inaczej. Fani hamburgerów oraz chrupkich dodatków doskonale o tym wiedzą. Taka posypka nie tylko urozmaica smak, lecz także pełni funkcję dekoracyjną. Oczywiście możesz kupić gotowca w sklepie, ale po co? Domowa wersja jest lepsza i zdrowsza. Przygotowuje się ją naprawdę szybko.

Zobacz wideo Prażona soja. Sprawdzi się lepiej na imprezie niż tłuste chipsy

Jak zrobić prażoną cebulkę do hot-doga? Tak pyszna, że można jeść łyżkami

Do przyrządzenia prażonej cebulki przydadzą ci się trzy rzeczy. Ważna jest patelnia o średnicy ok. 30 cm, z grubym dnem i wyższymi rantami. Oprócz tego zaopatrz się w metalowy cedzak do wyławiania cebuli z oleju oraz ręcznik papierowy, żeby zebrać nadmiar tłuszczu. Oto lista potrzebnych składników:

  • 4 cebule (najlepiej średniej wielkości),
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 450,
  • łyżeczka soli,
  • ulubione przyprawy, np. curry, oregano,
  • olej do smażenia.

Jeśli chodzi o rodzaj cebuli, masz pełną dowolność. Może być żółta, czerwona, szalotka lub cukrowa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w sklepach. Bardzo możliwe, że nawet masz je już w domu.

Jak uprażyć cebulkę?
Jak uprażyć cebulkę? fot. bhofack2 / iStock.com

Pyszna cebula prażona. Do czego można jej użyć?

Co lepsze, prażoną cebulkę przygotujesz też z resztek cebuli, które zostały po przyrządzaniu innego dania. Można nią posypać pierogi, pyzy z mięsem, a także zjeść solo zamiast chipsów. Jaka jest dokładna instrukcja przygotowania? Najprościej mówiąc, to zasada 3P, czyli: pokrój, posyp, podsmaż.

  1. Obierz cebulę, odetnij końce i bardzo drobno posiekaj.
  2. Wsyp do miski, posyp solą oraz wybranymi przyprawami.
  3. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie całość. Na dnie nie powinno być śladu produktu.
  4. Wlej olej na patelnię i rozgrzej do 140 st. C. Smaż cebulę przez pół godziny na małym ogniu.
  5. Wyciągnij za pomocą cedzaka i poukładaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Gdy cebulka ostygnie, możesz zacząć jeść. Smacznego!
Więcej o: