• Link został skopiowany

Zupa serowa z mięsem mielonym i szpinakiem. Takiego powera nie dodaje nawet Red Bull

Jeśli dopadło cię wiosenne przesilenie, energia cię opuściła i masz ochotę zakopać się pod kocem i przekoczować tam do maja, porzuć ten głupi plan i zrób najlepszą, energetyzującą i sycącą zupę. Smakuje wyśmienicie, jest gęsta, aromatyczna i dodaje skrzydeł lepszych niż znany z reklam napój energetyczny. Jak się za nią zabrać? Weź mięso mielone, szpinak, dwa sery i fasolę. Już sam zapach pobudzi niczym mała czarna.
Pożywna i sycąca zupa serowa z mięsem mielonym i szpinakiem
Martin Turzak /Shutterstock

Wiosna nieśmiało zaczyna stukać nam w okno, jednak wiele osób odczuwa przykre skutki przesilenia wiosennego, nagłych zmian pogody, temperatury i ciśnienia atmosferycznego. Nic przyjemnego, wiem coś o tym. Wiem także, że najlepszym sposobem na walkę ze skutkami ubocznymi nadejścia wiosny jest pyszny, treściwy, sycący obiad. Wiem, wiosna kojarzy się raczej z lekkimi, warzywnymi zupami, ale nasza zupa serowa z mięsem mielonym z powodzeniem zastąpi drugie danie i nasyci na wiele godzin. Co jest ważne? Jeśli masz pod ręką trochę bulionu, to praca skróci się do minimum. Potem tylko trzeba podsmażyć mięso i dodać dwa sery - starty cheddar i topiony. Reszta to pikuś. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na zupę krem z cebuli. Pyszna i aromatyczna

Obiad na wiosenne przesilenie. Jak zrobić zupę serową z mięsem mielonym?

Składniki:

  • ok. 500-600 g mięsa mielonego (polecam mielone z udźca indyka lub nieco bardziej intensywną wołowinę),
  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • puszka białej fasoli,
  • 1,5 l esencjonalnego bulionu lub mocnego rosołu,
  • 100 g serka topionego o smaku ziołowym,
  • garść startego sera cheddar,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, szczypta ostrej papryki,
  • masło.

Zupa serowa z mięsem mielonym i szpinakiem - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
  2. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zmieni kolor. Dodaj drobno posiekany lub zmielony w prasce czosnek oraz szpinak. Podsmażaj, aż szpinak zacznie więdnąć.
  3. Całość zalej bulionem i zmniejsz moc palnika. Gotuj 20 minut i dodaj fasolę z puszki (nie musisz jej odcedzać z zalewy, dzięki temu zupa będzie bardziej zawiesista).
  4. Do gotującej się zupy dodaj oba sery i gotuj, aż się rozpuszczą. Następnie wlej śmietankę, dopraw potrawę do smaku przyprawami i daj jej jeszcze jakieś 5-7 minut gotowania. Możesz podawać z chrupiącą bagietką lub z tortellini z nadzieniem szpinakowym - tę wersję szczerze polecam.
Więcej o: