Jeśli dopadło cię wiosenne przesilenie, energia cię opuściła i masz ochotę zakopać się pod kocem i przekoczować tam do maja, porzuć ten głupi plan i zrób najlepszą, energetyzującą i sycącą zupę. Smakuje wyśmienicie, jest gęsta, aromatyczna i dodaje skrzydeł lepszych niż znany z reklam napój energetyczny. Jak się za nią zabrać? Weź mięso mielone, szpinak, dwa sery i fasolę. Już sam zapach pobudzi niczym mała czarna.
Martin Turzak /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Wiosna nieśmiało zaczyna stukać nam w okno, jednak wiele osób odczuwa przykre skutki przesilenia wiosennego, nagłych zmian pogody, temperatury i ciśnienia atmosferycznego. Nic przyjemnego, wiem coś o tym. Wiem także, że najlepszym sposobem na walkę ze skutkami ubocznymi nadejścia wiosny jest pyszny, treściwy, sycący obiad. Wiem, wiosna kojarzy się raczej z lekkimi, warzywnymi zupami, ale nasza zupa serowa z mięsem mielonym z powodzeniem zastąpi drugie danie i nasyci na wiele godzin. Co jest ważne? Jeśli masz pod ręką trochę bulionu, to praca skróci się do minimum. Potem tylko trzeba podsmażyć mięso i dodać dwa sery - starty cheddar i topiony. Reszta to pikuś.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na zupę krem z cebuli. Pyszna i aromatyczna
Obiad na wiosenne przesilenie. Jak zrobić zupę serową z mięsem mielonym?
Składniki:
ok. 500-600 g mięsa mielonego (polecam mielone z udźca indyka lub nieco bardziej intensywną wołowinę),
Zupa serowa z mięsem mielonym i szpinakiem - sposób wykonania:
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zmieni kolor. Dodaj drobno posiekany lub zmielony w prasce czosnek oraz szpinak. Podsmażaj, aż szpinak zacznie więdnąć.
Całość zalej bulionem i zmniejsz moc palnika. Gotuj 20 minut i dodaj fasolę z puszki (nie musisz jej odcedzać z zalewy, dzięki temu zupa będzie bardziej zawiesista).
Do gotującej się zupy dodaj oba sery i gotuj, aż się rozpuszczą. Następnie wlej śmietankę, dopraw potrawę do smaku przyprawami i daj jej jeszcze jakieś 5-7 minut gotowania. Możesz podawać z chrupiącą bagietką lub z tortellini z nadzieniem szpinakowym - tę wersję szczerze polecam.