Kotlety mielone to dla wielu pań (i panów) domu prawdziwa chluba i za nic na świecie nie chcą zmieniać swojej receptury doskonalonej przez lata. W porządku, jeśli nie masz ochoty spróbować czegoś nowego, nie zmuszamy. Jednak jeśli jesteś osobą, która lubi próbować nowych smaków i kombinować ze znanymi już przepisami, mamy świetny przepis na odświeżoną wersję kotletów mielonych.
Zobacz wideo To nie herezja, a pyszne kotlety. Zdziwisz się, z czego są zrobione
Zwykle do kotletów mielonych używało się mięsa mielonego z wieprzowiny. Najczęściej karkówki, łopatki lub delikatniejszej, chudej szynki. Okej, ale kotlety mielone z indyka są o niebo lepsze, tylko użyj odpowiedniego mięsa z indyka. Pierś zostaw raczej do sałatek i grilla, postaw na udziec, najlepiej mielony razem ze skórą. Mięso z udźca indyka jest nieco bardziej tłuste, chociaż wciąż delikatne, skóra zaś zawiera kolagen, który dodaje kotletom kleistości i sprawia, że będą soczyste. Ale to nie wszystko. Żeby dodać twoim kotletom świeżości, do masy dodaj posiekaną natkę pietruszki i czerwoną paprykę. Resztę już znasz - cebulka, czosnek, przyprawy, bułka i na patelnię.
Soczyste i delikatne kotlety mielone z indyka. Lepszych nie robi nawet babcia
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z udźca indyka,
- 1 średnia cebula,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 podłużna czerwona papryka,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 kromki chałki namoczonej w mleku lub bulionie,
- sól, pieprz, płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, pół łyżeczki curry,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Kotlety mielone z indyka z pietruszką i papryką - sposób wykonania:
- Mięso dokładnie odkrój od kości. Kości możesz zamrozić i dodać np. do bulionu. Następnie mięso zmiel w maszynce o grubszych oczkach i przełóż do miski.
- Cebulę posiekaj w kostkę, w kostkę posiekaj także paprykę i całość podduś na niewielkiej ilości masła, by cebula się zeszkliła, a papryka zmiękła.
- Czosnek zmiel w prasce, pietruszkę drobno posiekaj, a chałkę porządnie odciśnij z mleka lub bulionu. Dodaj do mielonego mięsa.
- Do miski wbij jajka i dodaj chałkę. Dopraw do smaku przyprawami i wyrób energicznie masę na kotlety. Powinna być zwarta i nieco kleista.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj z masy kawałki i formuj je w dłoniach w kształt kotletów. Następnie każdy z nich porządnie obtocz w bułce tartej i uklep, by była nie odpadała i nie paliła się na patelni.
- Porządnie rozgrzej olej (powinien przykrywać całą powierzchnię patelni) i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.