• Link został skopiowany

Kotlety mielone z indyka sto razy lepsze od wieprzowych. Postaw na konkretne mięso i dwa dodatki

Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i nie ma co się kłócić - bez względu na to, jak je zrobimy, zawsze są smaczne. Ale przecież mogą być najsmaczniejsze na świecie i dziś właśnie mamy taki przepis na kotlety. Robisz mielone z wieprzowiny? Z tym przepisem zamienisz je na inne mięso, a do masy zaczniesz dodawać dwa nowe składniki. Bliscy będą cię całować po rękach za taki obiad.
Kotlety mielone w nowej odsłonie
nelea33 /Shutterstock

Kotlety mielone to dla wielu pań (i panów) domu prawdziwa chluba i za nic na świecie nie chcą zmieniać swojej receptury doskonalonej przez lata. W porządku, jeśli nie masz ochoty spróbować czegoś nowego, nie zmuszamy. Jednak jeśli jesteś osobą, która lubi próbować nowych smaków i kombinować ze znanymi już przepisami, mamy świetny przepis na odświeżoną wersję kotletów mielonych. 

Zobacz wideo To nie herezja, a pyszne kotlety. Zdziwisz się, z czego są zrobione

Zwykle do kotletów mielonych używało się mięsa mielonego z wieprzowiny. Najczęściej karkówki, łopatki lub delikatniejszej, chudej szynki. Okej, ale kotlety mielone z indyka są o niebo lepsze, tylko użyj odpowiedniego mięsa z indyka. Pierś zostaw raczej do sałatek i grilla, postaw na udziec, najlepiej mielony razem ze skórą. Mięso z udźca indyka jest nieco bardziej tłuste, chociaż wciąż delikatne, skóra zaś zawiera kolagen, który dodaje kotletom kleistości i sprawia, że będą soczyste. Ale to nie wszystko. Żeby dodać twoim kotletom świeżości, do masy dodaj posiekaną natkę pietruszki i czerwoną paprykę. Resztę już znasz - cebulka, czosnek, przyprawy, bułka i na patelnię. 

Soczyste i delikatne kotlety mielone z indyka. Lepszych nie robi nawet babcia

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z udźca indyka, 
  • 1 średnia cebula, 
  • pół pęczka natki pietruszki, 
  • 1 podłużna czerwona papryka, 
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 kromki chałki namoczonej w mleku lub bulionie, 
  • sól, pieprz, płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, pół łyżeczki curry, 
  • bułka tarta do panierowania, 
  • olej do smażenia. 

Kotlety mielone z indyka z pietruszką i papryką - sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie odkrój od kości. Kości możesz zamrozić i dodać np. do bulionu. Następnie mięso zmiel w maszynce o grubszych oczkach i przełóż do miski. 
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, w kostkę posiekaj także paprykę i całość podduś na niewielkiej ilości masła, by cebula się zeszkliła, a papryka zmiękła. 
  3. Czosnek zmiel w prasce, pietruszkę drobno posiekaj, a chałkę porządnie odciśnij z mleka lub bulionu. Dodaj do mielonego mięsa. 
  4. Do miski wbij jajka i dodaj chałkę. Dopraw do smaku przyprawami i wyrób energicznie masę na kotlety. Powinna być zwarta i nieco kleista. 
  5. Zwilżonymi dłońmi odrywaj z masy kawałki i formuj je w dłoniach w kształt kotletów. Następnie każdy z nich porządnie obtocz w bułce tartej i uklep, by była nie odpadała i nie paliła się na patelni. 
  6. Porządnie rozgrzej olej (powinien przykrywać całą powierzchnię patelni) i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: