• Link został skopiowany

Pieczeń z mięsa mielonego. W Wielkanoc zrobi furorę, bo postawię na dwa gatunki

Dziś zabieramy się za klasykę świąt, rodzinnych spotkań i uroczystych obiadów, a dokładniej za pyszną, aromatyczną pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem na twardo w środku. Jak zrobić to danie, żeby było pyszne, soczyste, delikatne i zrobiło prawdziwą furorę wśród twoich bliskich? Sukces zaczyna się od mięsa. W tym przypadku od dwóch mięs.
Pieczeń rzymska
stockcreations /Shutterstock

Jeśli powoli myślisz nad tym, co pysznego postawić na stole w Wielkanoc, lub planujesz zrobić uroczysty obiad z jakiejś innej okazji (lub zupełnie bez okazji), warto postawić na klasykę. Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem na twardo to zawsze dobra opcja, przepis ma już dziesiątki lat, a sama pieczeń smakuje świetnie na ciepło na przykład z sosem pieczeniowym lub musztardowym, ale świetna jest także na zimno, cienko pokrojona i położona na kromce świeżego chleba. Jednak zanim będziemy zastanawiać się, z jakim sosem podać pieczeń rzymską, musimy najpierw zadbać o to, żeby wyszła idealnie. Przyprawy są ważne, wiadomo, ale to mięso jest najważniejsze. Ja zawsze stawiam na połączenie karkówki wieprzowej i delikatnego, lecz aromatycznego indyka. Nie używam jednak filetów - stawiam na mięso z udźca i mielę go razem ze skórą. Do tego płaska łyżka smalcu gęsiego lub kaczego i pieczeń wychodzi prima sort.

Zobacz wideo Poznaj triki na łatwiejsze obieranie jajek. Przydadzą się przed Wielkanocą

Soczysta i aromatyczna pieczeń z mięsa mielonego. Zapisz przepis przed Wielkanocą

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka (najlepiej użyć mięsa z udźca, wówczas pieczeń będzie soczysta i delikatna),
  • 700 g mielonej, lekko przeciśniętej karkówki
  • 7 jajek na twardo, 
  • 2 surowe jajka,
  • 1 średni por,
  • kilka listków czosnku niedźwiedziego (lub płaska łyżeczka suszonego czosnku),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa,
  • musztarda wymieszana z kminkiem,
  • łyżka roztopionego smalcu kaczego lub gęsiego (opcjonalnie),
  • opcjonalnie kilka pieczarek podduszonych na maśle.

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem - sposób wykonania:

  1. Por pokrój w drobne półkrążki i zeszklij go na rozgrzanym maśle. Siedem jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem octu, by nie pękły i ładnie się obierały.
  2. Mięso z indyka  i karkówkę przełóż do miski. Czosnek niedźwiedzi drobno posiekaj (możesz także użyć natki pietruszki), a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Do mięsa dodaj zeszklony por, wbij dwa jajka, oraz oba czosnki, a także chrzan i łyżkę roztopionego smalcu, jeśli go chcesz użyć.
  3. Zacznij wyrabiać masę tak, jak na kotlety mielone, dosypując bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji, powinna być dość zwarta tak, alby nie spływała swobodnie z łyżki. Na tym etapie dodaj także podduszone pieczarki, jeśli ich używasz.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. W przepisie nie podaliśmy majeranku, ze względu na to, że pasuje bardziej do wieprzowiny, tu zaś przeważa indyk, jeśli jednak lubisz tę przyprawę, śmiało ją dodaj.
  5. Przygotuj formę keksową, nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż połowę masy do keksówki i ułóż ugotowane jajka w rządku, jedno obok drugiego. Jajka przykryj pozostałym mięsem. Dwie solidne łyżki musztardy wymieszaj ze szczyptą kminku i posmaruj nią wierzch pieczeni.
  6. Pieczeń rzymską piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Podawaj na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką lub na zimno z sosem musztardowym, chrzanowym lub pieczarkowym. 
Więcej o: