• Link został skopiowany

Trzymasz chleb w lodówce? Lepiej przestań. W innym miejscu będzie mu dużo lepiej

Odpowiednie przechowywanie żywności to klucz do tego, by jak najdłużej pozostawała świeża i pyszna. Dotyczy to również chleba. Niektórzy trzymają go w lodówce w nadziei, że dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Tymczasem okazuje się, że to kiepski wybór i lodówka zadziała wręcz odwrotnie. Gdzie w takim razie najlepiej przechowywać pieczywo?
Chleb ziemniaczany, fot. ReDunnLev / iStock
Chleb ziemniaczany, fot. ReDunnLev / iStock

O tym, gdzie najlepiej przechowywać pieczywo, opowiedziała Marta Szumiata, technolog żywności, która prowadzi blog Nauka na talerzu. Pod taką samą nazwą można ją znaleźć również na Instagramie. To właśnie tam opublikowała post, w którym wyjaśniła, dlaczego lodówka to nie najlepszy wybór i w którym miejscu chleb będzie czuł się dużo lepiej.

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Nie trzymaj tam pieczywa. Może sczerstwieć aż sześć razy szybciej

Na początek ekspertka wyjaśniła, co właściwie powoduje czerstwienie chleba. "Głównym powodem jest retrogradacja skrobi. To spore przeorganizowanie cząsteczek skrobi, w wyniku którego powstaje uporządkowana struktura: solidna i niestety twarda" - tłumaczy. Najlepsze warunki dla retrogradacji, a zatem najgorsze dla chleba, to temperatura od -5 do 10 stopni Celsjusza. W lodówce zwykle ustawia się od 2 do 5 stopni C.

Marta Szumiata, żeby jeszcze lepiej zobrazować problem, przywołuje badania, według których bochenek chleba w lodówce w 7 stopniach Celsjusza po jednym dniu będzie tak samo czerstwy jak chleb, który przez sześć dni przechowywany był w temperaturze 30 stopni.

 

Gdzie przechowywać chleb? W tym miejscu będzie miał najlepsze warunki

Technolog żywności radzi więc, gdzie trzymać pieczywo, by było świeże jak najdłużej. Przede wszystkim wskazuje, że powinno być przechowywane w temperaturze pokojowej. Dobrze sprawdzą się zarówno chlebak, jak i po prostu papierowa torba. "Utrzyma swoją świeżość, a i skórka pozostanie wciąż dość chrupiąca" - pisze. Jednocześnie dodaje, że pakowanie ma wpływ zarówno na skórkę, jak i na miękisz. Na chlebie niezapakowanym chrupiąca skórka utrzyma się dłużej, ale będzie miał twardszy środek. W przypadku pieczywa zapakowanego miękkie pozostaną zarówno skórka, jak i wnętrze.

Jeżeli jemy mało pieczywa, Marta Szumiata radzi, by je zamrozić. Potem wystarczy tylko wyjąć tyle kromek, ile potrzebujemy i odmrażać przez kilka sekund w mikrofalówce. 

Więcej o: