Masz lekki przesyt pomidorówek, krupników i jarzynówek, i szukasz przepisu na pyszną zupę, która nie tylko nasyci, lecz także sprawi, że każdy pochwali twoje umiejętności kulinarne? Mamy dokładnie taki przepis. Zupę porową możesz podać na każdą okazję i zawsze będzie pyszna. Pamiętaj o dwóch dodatkach, a każdy poprosi o dokładkę.
Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Dziś mamy dla was przepis nie w kij dmuchał. Ta zupa sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, jak i na każdą imprezę: imieniny, urodziny, chrzciny i tak dalej. Zupa krem z pora jest naprawdę pyszna, kremowa, lecz jednocześnie wyrazista, a swój smak zawdzięcza serkowi topionemu i przyprawie, która raczej kojarzy się z flaczkami i beszamelem. Chodzi oczywiście o gałkę muszkatołową, świetną przyjaciółkę niemal wszystkich zup krem, w tym również zupy krem z pora. Musisz spróbować, a jak spróbujesz - będziesz w siódmym niebie jeszcze długo po zjedzeniu swojej porcji.
REKLAMA
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie
Kremowa, aromatyczna i po prostu idealna. Przepis na zupę krem z pora
Składniki:
3 średnie pory,
3 duże ziemniaki,
1 większa cebula,
3-4 ząbki czosnku,
ok. 150-200 g serka topionego ziołowego,
łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chili,
ok. 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
opcjonalnie: 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Zupa porowa z serkiem i gałką muszkatołową - sposób wykonania:
W większym garnku rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekany por i podsmażaj na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka i podsmażaj całość przez 5 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj serek topiony pokrojony na kawałki i kiedy się rozpuści, zmiksuj całość blenderem ręcznym. Na tym etapie dodaj także zahartowaną śmietanę.
Dopraw zupę do smaku płaską łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu, pełną łyżeczką gałki muszkatołowej i ostrą papryczką do smaku. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z grzankami, chipsami z boczku lub z groszkiem ptysiowym.