• Link został skopiowany

Zupa kalafiorowa jest nijaka? Dwie przyprawy powinny być świętością

Zupa kalafiorowa nie jest traktowana jako wykwintne danie, które nadaje się na świąteczny stół lub podczas rodzinnych uroczystości, a to błąd. Zupa kalafiorowa ma wielki potencjał i nasz dzisiejszy przepis z pewnością to udowodni. Zupa kalafiorowa wręcz kocha te dwie przyprawy. I nie, nie jest to sól i pieprz.
Zupa kalafiorowa
Igor Dutina /Shuttesrtock

Chyba wszyscy się zgodzimy, że najważniejszymi przyprawami w polskiej kuchni, (jeśli chodzi o zupy), jest święta czwórka: sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotując kalafiorową, polecam jednak zrezygnować z dwóch ostatnich, gdyż ich charakterystyczny aromat może zabić delikatność zupy. Zamiast tego kalafiorową należy podrasować mieszanką curry, która niemal kocha się z kalafiorem, oraz granulowanym czosnkiem. Te dwie przyprawy są wprost stworzone do wszystkich dań z kalafiorem. Polecam jednak postawić na nieco ziołowego aromatu. Jednak ani majeranek, ani oregano nie sprawdzą się dobrze w kalafiorowej. Wybierz raczej aromatyczną, ale delikatniejszą w smaku bazylię - to będzie strzał w dziesiątkę.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Zupa kalafiorowa. Z tym przepisem będzie najlepsza

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 1 większy kalafior,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 żółtka (opcjonalnie),
  • posiekany koperek,
  • łyżka łagodnej musztardy,
  • 3/4 szklanki maślanki naturalnej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • płaska łyżka przyprawy curry,
  • pełna łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżki suszonej bazylii,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

Zupa kalafiorowa na bogato - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwilę podsmażaj.
  2. Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj czosnek granulowany i podsmażaj jeszcze przez chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól, dodaj pieprz oraz curry i resztę polecanych przypraw. Na tym etapie wlej także maślankę wymieszaną z żółtkami. Żółtka jednak nie są konieczne, możesz je pominąć.
  4. Kiedy kalafior i reszta warzyw będą już miękkie, dodaj musztardę. Gotuj jeszcze przez kilka minut i dodaj posiekany koperek do dekoracji. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Więcej o: