Wiosna w pełni, więc przeciętny Polak składa się w czterdziestu procentach z młodej kapusty, dwudziestu z botwinki, trzydziestu ze szparagów i dziesięciu z koperku. Te warzywa to najwyższe dobro, jakim darzy nas ta pora roku, a dziś na tapet bierzemy szybki obiad z młodą kapustą. Nie będzie to klasyczna parzybroda, nie będzie to także kapusta na gęsto. Czas na klasyk z babcinej kuchni, czyli łazanki.
Mariusz S. Jurgielewicz /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Młoda kapusta jest tak pyszna, że można ją jeść na surowo ze szczyptą soli lub chwilę podsmażyć na patelni i zjeść z masełkiem i bułką tartą. Jednak dziś ukłonimy się w stronę klasyki i podpowiemy, jak zrobić łazanki z młodą kapustą. To prościzna, a samo danie gotowe jest naprawdę szybko. Wystarczy makaron, wspominana już kapusta, cebulka i boczek. Dużo boczku. Nic bowiem tak bardzo nie lubi się z młodą kapustą, jak aromatyczny boczuś. Jeśli szukasz pomysłu na najbliższy posiłek, nie zastanawiaj się dłużej, tylko wypróbuj ten sprawdzony przepis. Babcia z pewnością cię pochwali, a reszta rodziny wyliże talerze do czysta.
REKLAMA
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Młoda kapusta na obiad. Zrób łazanki i patrz, jak szybko znikają z talerzy
Składniki:
1 większa główka młodej kapusty,
ok. 300 g ulubionego makaronu (najlepiej użyć makaronu typowego dla tego dania, ale równie dobrze sprawdzą się świderki, kokardki czy nawet wstążki),
ok. 300-400 g boczku wędzonego (wiem, dosyć sporo, możesz użyć mniej, ale boczek nadaje świetnego smaku i jak nic innego kocha się z kapustą),
2 średnie cebule,
sól, pieprz, opcjonalnie szczypta czosnku granulowanego, ziele angielskie, liście laurowe.
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem - sposób wykonania:
Najpierw zajmij się młodą kapustą. Poszatkuj ją drobno ostrym nożem lub mandoliną do warzyw. Wcześniej oderwij wierzchnie liście, które podczas obróbki długo miękną. Zachowaj je np. do zup lub bulionów.
Następnie przygotuj boczek. Pokrój go w kostkę i połóż na zimnej patelni. Lekko go podsmaż, następnie dodaj posiekane cebule. Kiedy boczek będzie rumiany, a cebula zeszklona, dodaj poszatkowaną kapustę. Dorzuć dwa listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i podlej odrobiną wody lub bulionu.
Duś całość na średniej mocy palnika, aż kapusta zmięknie. Dla smaku i aromatu na tym etapie możesz dodać także odrobinę kminku.
Kiedy kapusta się dusi, ugotuj makaron al dente. Następnie odcedź go za pomocą pokrywki i dodaj do niego kapustę i boczek z patelni. Dopraw do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną czosnku granulowanego. Wymieszaj, chwilę jeszcze podgrzewaj i podawaj.