Kto z nas nie wspomina z rozrzewnieniem delikatnych, maślanych ciasteczek, które piekliśmy razem z mamą lub babcią? Wiadomo, że wszystko, co robiły dla nas mamy i babcie smakowało w pewien sposób wyjątkowo. Dziś podpowiemy ci, jak odtworzyć smak tych ciastek i sprawić, że w oczach zakręci się łezka nostalgii. Pamiętaj jednak o ważnej zasadzie - masło powinno być zimne, a samo ciasto energicznie i dość szybko zagniecione, by nie rozgrzewać go za bardzo dłońmi. Jeśli zapamiętasz zasadę, że kruche ciasteczka maślane lubią chłód, będą smakowały jak za dawnych lat.
Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci
Domowe ciasteczka jak od babci. Tak łatwe, że nie mają prawa się nie udać
Składniki:
- 300 g schłodzonego masła,
- 200 g mąki pszennej, najlepiej tortowej,
- 100 g cukru,
- opcjonalnie: żółtko i łyżka kwaśnej śmietany.
Domowe i kruche ciasteczka maślane. Sposób wykonania:
- Na czysty blat lub stolnicę przesiej mąkę i dodaj masło. Żeby ułatwić sobie pracę, wcześniej możesz je posiekać nożem. Następnie dodaj cukier i długim nożem przesiekaj całość na kruszonkę.
- Zacznij energicznie zagniatać ciasto, a kiedy składniki dokładnie się już połączą, uformuj ciasto w kulę i owiń folią. Odłóż do lodówki, by się schłodziło. Wystarczy pół godziny, ewentualnie dziesięć minut w zamrażalniku.
- Schłodzone ciasto wyjmij na stolnicę i rozwałkuj na dość cienki placek. Następnie zajmij się kształtem ciasteczek. Możesz użyć np. foremek od pierniczków. Możesz także wycinać je kieliszkiem lub formować w dłoniach.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez ok. 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i zajadaj.
Wskazówka: Do ciasta na ciasteczka możesz dodać kawałki czekolady, pokruszone orzechy lub bakalie. Możesz też wsypać łyżkę prawdziwego, ciemnego kakao i zrobić ciasteczka czekoladowe. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem, lub dowolną polewą.