• Link został skopiowany

Szybkie ciasteczka maślane. Tak pyszne, że sam zapach obudzi w tobie wewnętrzne dziecko

Dziś mamy dla ciebie przepis, który każdy z nas ma schowany głęboko w serduszkach. Te ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, wszystkie składniki na pewno masz w kuchni, a już sam ich zapach uwalnia hormony szczęścia. Jak zrobić ciasteczka maślane? Najlepiej już nastaw piekarnik.
Ciasteczka maślane wystarczy udekorować używając do tego widelca
Alyona-Kos/ iStock / zdjęcie ilustracyjne

Kto z nas nie wspomina z rozrzewnieniem delikatnych, maślanych ciasteczek, które piekliśmy razem z mamą lub babcią? Wiadomo, że wszystko, co robiły dla nas mamy i babcie smakowało w pewien sposób wyjątkowo. Dziś podpowiemy ci, jak odtworzyć smak tych ciastek i sprawić, że w oczach zakręci się łezka nostalgii. Pamiętaj jednak o ważnej zasadzie - masło powinno być zimne, a samo ciasto energicznie i dość szybko zagniecione, by nie rozgrzewać go za bardzo dłońmi. Jeśli zapamiętasz zasadę, że kruche ciasteczka maślane lubią chłód, będą smakowały jak za dawnych lat.  

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Domowe ciasteczka jak od babci. Tak łatwe, że nie mają prawa się nie udać

Składniki:

  • 300 g schłodzonego masła,
  • 200 g mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • 100 g cukru,
  • opcjonalnie: żółtko i łyżka kwaśnej śmietany.

Domowe i kruche ciasteczka maślane. Sposób wykonania:

  1. Na czysty blat lub stolnicę przesiej mąkę i dodaj masło. Żeby ułatwić sobie pracę, wcześniej możesz je posiekać nożem. Następnie dodaj cukier i długim nożem przesiekaj całość na kruszonkę.
  2. Zacznij energicznie zagniatać ciasto, a kiedy składniki dokładnie się już połączą, uformuj ciasto w kulę i owiń folią. Odłóż do lodówki, by się schłodziło. Wystarczy pół godziny, ewentualnie dziesięć minut w zamrażalniku.
  3. Schłodzone ciasto wyjmij na stolnicę i rozwałkuj na dość cienki placek. Następnie zajmij się kształtem ciasteczek. Możesz użyć np. foremek od pierniczków. Możesz także wycinać je kieliszkiem lub formować w dłoniach.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez ok. 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i zajadaj.

Wskazówka: Do ciasta na ciasteczka możesz dodać kawałki czekolady, pokruszone orzechy lub bakalie. Możesz też wsypać łyżkę prawdziwego, ciemnego kakao i zrobić ciasteczka czekoladowe. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem, lub dowolną polewą. 

Więcej o: