• Link został skopiowany

Ciasto na pizzę bez wyrastania. Kilka chwil i masz kolację jak z włoskiej trattorii

Kto z nas nie kocha pizzy? To jedno z tych włoskich dań, które szturmem zdobyło serca ludzi na całym świecie i chociaż dorobiło się wielu wersji, prawie zawsze smakuje świetnie. Dziś mamy dla was przepis, który z pewnością spodoba się wszystkim niecierpliwym. Jak zrobić ciasto na pizzę bez czekania? Mamy sprawdzony sposób.
Ciasto na pizzę bez wyrabiania (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Pexels/ Vincent Rivaud

Pizza zdecydowanie jest jednym z tych dań, które mają miłośników w każdym kącie świata i w każdym wieku. Oczywiście pizza oryginalnie pochodzi z Włoch, a ściślej rzecz ujmując z Neapolu i to właśnie neapolitańska pizza uchodzi za najlepsza na świecie. Jednak nie mniej pyszna jest pizza rzymska, a także chicagowska na cieście grubym jak ego niektórych polityków. Dziś jednak trochę ułatwimy i maksymalnie przyspieszymy przepis na ciasto na pizzę - jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilę. Mimo tego, że będzie gotowe tak szybko, będzie też pyszne, delikatne i puszyste. Jak je zrobić? Najlepiej już nagrzewaj piekarnik.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pizzę na spodzie z tortilli

Ciasto na pizzę bez czekania. Lepszej kolacji nie wymyślisz

Składniki:

  • 1/3 kostki świeżych drożdży - ok. 30 g,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • ok. 3/4 szklanki letniego mleka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • opcjonalnie szczypta suszonego oregano.

Ciasto na pizzę bez czekania - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Użyj mąki o jak najniższym typie. Najlepszy będzie "typ zero" - charakterystyczny dla większości włoskich dań w tym pizzy neapolitańskiej. Dodaj cukier, sól i oregano. Wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły.
  2. Do rondelka z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem wkrusz drożdże i porządnie wymieszaj, by się rozpuściły.
  3. Zawartość rondelka przelej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto, dodając po odrobinie oliwy.
  4. Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne, przełóż je na blat lekko oprószony mąką i rozwałkuj na dość cienki placek. Brzegi pozostaw nieco grubsze.
  5. Na placku rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione dodatki. Ja stawiam zwykle na szynkę lub salami, porwane kawałki mozzarelli i listki świeżej bazylii.
  6. Pizzę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz przez 7-10 minut, ale i tak obserwuj. Gdy brzegi się zarumienią, to znak, że pizza jest gotowa i już można zajadać.
Więcej o: