• Link został skopiowany

Do zupy kalafiorowej dodaję tę przyprawę. Nie nadążam z dokładkami, taka jest pyszna

Zupa kalafiorowa. Niby taki zwyklak obiadowy, ale może być niezwykłym daniem. Jak się za nią zabrać? Nic prostszego - wystarczy kalafior, kilka warzyw, rosół lub bulion i przyprawy. Jedna jest szczególnie ważna i wyjątkowo pasuje do kalafiorowej. Z tym przepisem będziesz ją jeść z niewypowiedzianą przyjemnością.
Zupa kalafiorowa
Igor Dutina /Shuttesrtock

Zupa kalafiorowa to jeden z tych wyborów obiadowych, kiedy nie wiemy, co ugotować, a jednak chcemy zjeść coś dobrego. Jednak z tym przepisem zupa kalafiorowa jest naprawdę wyśmienita i nie jest to kwestia jedynie warzyw, chociaż też są bardzo ważne. Tutaj wielką rolę odgrywają przyprawy, a zwłaszcza jedna. Zupa kalafiorowa z curry to inny wymiar smaku. Oprócz tego watro zadbać o czosnek, trochę gałki muszkatołowej oraz suszoną bazylię. Szykuje się naprawdę pyszny przepis i musisz go spróbować. 

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Zupa kalafiorowa. Z orientalną przyprawą jest najlepsza

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 1 większy kalafior,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 żółtka (opcjonalnie),
  • posiekany koperek,
  • łyżka łagodnej w smaku musztardy,
  • 3/4 szklanki maślanki naturalnej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • płaska łyżka przyprawy curry,
  • pełna łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżki suszonej bazylii,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

Zupa kalafiorowa z twistem - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwilę podsmażaj.
  2. Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj czosnek granulowany i podsmażaj jeszcze przez chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól, dodaj pieprz oraz curry i resztę polecanych przypraw. Na tym etapie wlej także maślankę wymieszaną z żółtkami. Żółtka jednak nie są konieczne, możesz je pominąć.
  4. Kiedy kalafior i reszta warzyw będą już miękkie, dodaj musztardę. Gotuj jeszcze przez kilka minut i dodaj posiekany koperek do dekoracji. Podawaj z kromką świeżego pieczywa lub z grzankami.
Więcej o: