Do zupy kalafiorowej dodaję tę przyprawę. Nie nadążam z dokładkami, taka jest pyszna
Link został skopiowany
Do zupy kalafiorowej dodaję tę przyprawę. Nie nadążam z dokładkami, taka jest pyszna
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Zupa kalafiorowa. Niby taki zwyklak obiadowy, ale może być niezwykłym daniem. Jak się za nią zabrać? Nic prostszego - wystarczy kalafior, kilka warzyw, rosół lub bulion i przyprawy. Jedna jest szczególnie ważna i wyjątkowo pasuje do kalafiorowej. Z tym przepisem będziesz ją jeść z niewypowiedzianą przyjemnością.
Igor Dutina /Shuttesrtock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa kalafiorowa to jeden z tych wyborów obiadowych, kiedy nie wiemy, co ugotować, a jednak chcemy zjeść coś dobrego. Jednak z tym przepisem zupa kalafiorowa jest naprawdę wyśmienita i nie jest to kwestia jedynie warzyw, chociaż też są bardzo ważne. Tutaj wielką rolę odgrywają przyprawy, a zwłaszcza jedna. Zupa kalafiorowa z curry to inny wymiar smaku. Oprócz tego watro zadbać o czosnek, trochę gałki muszkatołowej oraz suszoną bazylię. Szykuje się naprawdę pyszny przepis i musisz go spróbować.
REKLAMA
Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego
Zupa kalafiorowa. Z orientalną przyprawą jest najlepsza
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwilę podsmażaj.
Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj czosnek granulowany i podsmażaj jeszcze przez chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól, dodaj pieprz oraz curry i resztę polecanych przypraw. Na tym etapie wlej także maślankę wymieszaną z żółtkami. Żółtka jednak nie są konieczne, możesz je pominąć.
Kiedy kalafior i reszta warzyw będą już miękkie, dodaj musztardę. Gotuj jeszcze przez kilka minut i dodaj posiekany koperek do dekoracji. Podawaj z kromką świeżego pieczywa lub z grzankami.