• Link został skopiowany

Klasyczna i najlepsza na świecie. Jak zrobić pastę z makreli? Bez tego dodatku nie zaczynaj

Co najczęściej wybieramy na śniadanie? Oczywiście kanapki. Ale przyznajcie się, ile można w kółko jeść kanapki z serem i ketchupem lub polędwicą? Dziś pochylimy czoła w stronę tradycji i zajmiemy się przepisem, który pamięta zamierzchłe czasy komuny. Pasta z makreli to rzecz, o której zdecydowanie musimy sobie przypomnieć, a młodsze pokolenie powinno zaprosić ją na swoje stoły.
pasta z makreli
Arkadiusz Fajer / shutterstock.com

Wiecie, co jest fantastyczne w tym świecie? Pasty kanapkowe. A dokładnie ich ilość, bo możemy codziennie robić inną pastę na kanapki i do końca życia nie skończą nam się przepisy. Jednak może zanim ruszymy w wir przepisów na pasty, zacznijmy od klasyki, a jest nią niezaprzeczalnie pasta z makreli. Jak zrobić pastę z makreli, która będzie smakować jak za babcinych czasów? Bez musztardy to huk głośny, nie robota. 

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Przepis na pastę z makreli wędzonej. Bez musztardy nie zaczynaj

Składniki:

  • 1 większa makrela wędzona,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, wędzona papryka do smaku,
  • czubata łyżka majonezu,
  • czubata łyżeczka musztardy sarepskiej.

Pasta z makreli z musztardą - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, lekko ostudź i teraz masz dwie opcje: albo drobno posiekaj, albo zmiel w specjalnej kratce do warzyw. Możesz je także rozgnieść widelcem, ja jednak wolę większe kawałki jajek w pastach, jednak ty masz pełną dowolność. 
  2. Mięso makreli dokładnie przebierz i usuń wszystkie ości. Makrela na szczęście ma ich niewiele i skupiają się głównie wzdłuż kręgosłupa, więc są dość widoczne. Następnie dodaj mięso do jajek.
  3. Ogórki kiszone pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jak na zupę ogórkową. Odciśnij nadmiar soku na ręczniku papierowym i dodaj do reszty składników. Pamiętaj też o czosnku - zmiel go w prasce lub bardzo drobno posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Tak robiła moja babcia. 
  4. Dodaj szczypiorek i dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną. Na sól jednak uważaj - i makrela, i ogórki są same w sobie dość słone. Dołóż majonez i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj i już możesz smarować pyszne kanapeczki.

Nie przepadasz za makrelą? Dziwne, ale jeśli rzeczywiście nie lubisz tej maślanej ryby, postaw na inną. Do past nadają się także łosoś, karmazyn, większość ryb słodkowodnych, w tym karp. Uważaj jednak na pstrąga - jest pyszny, ale ma sporo maleńkich ości.

Więcej o: