• Link został skopiowany

Zamiast faszerować, pokrój i zapiecz z dodatkami. Cukinia w tej wersji jest najpyszniejsza

Cukinia to warzywo do zadań specjalnych i można zrobić z niej naprawdę przepyszne rzeczy. Najczęściej stawiamy na placki z cukinii, faszerujemy ją na różne sposoby, robimy aksamitną zupę i sos do makaronu. Te wszystkie przepisy są świetne, ale dziś mamy coś jeszcze lepszego. Pokrój cukinię i zapiecz z dodatkami jak na pizzę. Oszalejesz na punkcie tego dania.
Mini pizze z cukinii
zi3000 /Shutterstock

Cukinia z piekarnika to w myśleniu wielu z nas cukinia faszerowana lub zapiekanka z cukinii a'la leczo i nic nie mamy do tych przepisów. Nawet uważamy, że są naprawdę świetne, ale nie aż tak świetne jak pizzerinki z cukinii. Może brzmi to nietypowo, ale pizzerinki z cukinii są naprawdę pyszne, lekkie, aromatyczne i idealne na kolację, obiad i imprezkę. Będą także świetną opcją dla osób, które z różnych powodów w swojej diecie ograniczają węglowodany i gluten. Robi się je w kilka chwil i to dosłownie. Jak się zabrać za ten wyśmienity przepis? Z chęcią wyjaśnimy ci drogę do cukiniowej rozkoszy krok po kroku.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Najlepszy przepis na cukinię z piekarnika. Jak zrobić warzywne pizzerinki? 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie, najlepiej młode, by nie miały twardych pestek,
  • 4 -6 ząbków czosnku,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • sos pomidorowy,
  • garść startej mozzarelli,
  • kilka plastrów szynki lub salami,
  • 1 cebula,
  • opcjonalnie: kilka oliwek, kilka podsmażonych pieczarek, kilka pasków papryki,
  • sól, pieprz, oregano.

Mini pizze z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię dokładnie umyj, następnie pokrój w plastry (ok. 1,5-2 cm). Przełóż je do miski, dodaj oliwę, płaską łyżeczkę soli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i odstaw na 20 minut, by warzywo zmiękło, puściło wodę i przeszło nieco aromatem czosnku.
  2. Kiedy cukinia się marynuje, przygotuj dodatki. Cebulę pokrój w piórka, szynkę w kostkę lub mniejsze kawałki, pieczarki pokrój lub zetrzyj i przesmaż chwilę na maśle, a paprykę pokrój w słupki. W tym czasie też rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Plastry cukinii wyjmij z miski i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (powinny być miękkie, jeśli wciąż jednak są twarde, daj im jeszcze pięć minut). Lekko osusz je ręcznikiem papierowym.
  4. Następnie na plastrach cukinii ułóż ulubione dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego - polecam sos pomidorowy z tego przepisu - a kończąc na serze. Całość posyp odrobiną pieprzu i oregano. Pizzerinki z cukinii piecz przez ok. 20 minut, aż ser apetycznie się zarumieni. 
Więcej o: