Podsmaż pory, ziemniaki, zalej rosołem i dodaj tę przyprawę. Moment i masz przepyszną zupę
Link został skopiowany
Podsmaż pory, ziemniaki, zalej rosołem i dodaj tę przyprawę. Moment i masz przepyszną zupę
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Zostało ci trochę rosołu i zastanawiasz się, co z nim zrobić? Opcje są dwie: albo po prostu zjeść, albo przerobić na inną zupę. Jeśli wybierasz drugą opcję, to już zaczyna się problem, bo pomysłów na zupę na rosole jest multum. Jednak po co w kółko robić pomidorową? Nasz dzisiejszy przepis na zupę na rosole sprawdzi się na każdą okazję, a całość gotowa jest w 20 minut. Przydadzą się pory, ziemniaki, ser i korzenna przyprawa.
Jan_Mach /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jaką zupę zrobić na rosole? Prawie każda wyjdzie z lepszym lub gorszym skutkiem, ale my najczęściej stawiamy na znane nam klasyki. Z niedzielnego rosołu zazwyczaj powstaje zupa pomidorowa, krupnik, ogórkowa, kalafiorowa, a także flaczki (oczywiście na rosole z wołowiną). Jednak jeśli masz lekki przesyt wciąż powracających, przewidywalnych dań, postaw na zupę porową. To przepis naprawdę prosty, szybki i idealny na każdą okazję, bez okazji również. Co jest ważne? Oprócz wspomnianego rosołu i porów, przydadzą się ziemniaki, najlepiej mączyste, serek topiony, który doda przyjemnej kremowości oraz przyprawa, która jest świetną przyjaciółką prawie każdej zupy krem. Już łyżeczka gałki muszkatołowej sprawi, ze twoja szybka zupa z pora będzie smakować tak, jakby pochylał się nad nią jakiś utalentowany szef kuchni.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Jaką zupę zrobić na rosole? Weź pory, ziemniaki i serek
Składniki:
3 niewielkie pory (białe części),
3 duże ziemniaki,
ok. 1,5 l czystego rosołu,
1 cebula,
3-4 ząbki czosnku,
ok. 150-200 g serka topionego ziołowego,
łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chili,
opcjonalnie: 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Zupa krem z pora na rosole - sposób wykonania:
W większym garnku rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekany por i podsmażaj na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka i podsmażaj całość przez 5 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Ziemniaki powinny miejscami lekko zbrązowieć, por i cebula powinny być złote.
Podsmażone warzywa zalej gorącym rosołem, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj serek topiony pokrojony na kawałki i kiedy się rozpuści, zmiksuj całość blenderem ręcznym. Na tym etapie dodaj także zahartowaną śmietanę.
Dopraw zupę do smaku płaską łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu, pełną łyżeczką gałki muszkatołowej i ostrą papryczką - wystarczy szczypta, by nie zdominować smaku potrawy. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z grzankami, chipsami z boczku lub z groszkiem ptysiowym.