• Link został skopiowany

Słodkie, szybkie i nie idą w boczki. Do ciasteczek owsianych dodaj te owoce

Weekend bez słodkości to weekend co najmniej smutny i chyba zgodzimy się z tym wszyscy. Jednak jak sobie osłodzić ten czas, kiedy spodnie zaczynają piłować, a lęk przed wymianą garderoby na ubrania w większym rozmiarze powstrzymuje nas przed przyjemnościami? Nasz dzisiejszy przepis sprawi, że nie tylko rozpłyniesz się nad smakiem domowych łakoci, lecz także uspokoisz swoją niepewność. To pyszne ciasteczka owsiane, które nie idą w boczki, ale wprost do serca.
Ciasteczka owsiane
MW47 /Shutterstock

Ciasteczka owsiane z naszego przepisu są naprawdę fantastyczne. Mimo tego, że są słodkie, są zdrowe, zawierają sporo błonnika i momentalnie załagodzą wilczy apetyt na słodycze. Robi się je błyskawicznie i naprawdę bardzo łatwo, a smaku dopełniają dwa owoce. Chodzi o banany i suszoną żurawinę, która świetnie działa na nerki i oczyszcza organizm. Jeśli lubisz od czasu do czasu przegryźć coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować bliskich domowymi smakołykami, nie czekaj, tylko zrób te ciasteczka. Gwarantuję, że bliscy rzucą się na nie szybciej niż na nudny i przewidywalny sernik

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Szybkie i pyszne ciasteczka owsiane. Na weekend nie ma nic lepszego

Składniki:

  • 1 pełna szklanka łatków owsianych błyskawicznych,
  • 2 banany, najlepiej mocno dojrzałe,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka dowolnych, posiekanych lub rozdrobnionych orzechów,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • szczypta cynamonu,
  • opcjonalnie: odrobina cukru lub ksylitolu albo miodu i pokruszonej gorzkiej czekolady.

Ciasteczka owsiane z bananami i żurawiną - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miseczkę i włóż do niej obrane banany, następnie widelcem rozgnieć je na papkę. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Płatków nie musisz wcześniej moczyć. 
  2. Do bananów i płatków wlej roztopione masło, wbij jajko i dodaj resztę składników, w tym dowolne słodzidło lub miód i opcjonalnie pokruszoną czekoladę. Całość wymieszaj.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej ciasteczka (nadaj im dowolny kształt, jednak dopilnuj, by były podobnej wielkości i grubości).
  4. Ciasteczka owsiane piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jak tylko przestygną, możesz zajadać.

Te ciasteczka są naprawdę przepyszne, nie powodują wyrzutów sumienia i można jeść je do woli. Pamiętaj jednak, że ciastka owsiane należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym pojemniku. Wówczas dłużej pozostaną wilgotne i będziesz cieszyć się nimi nawet 14 dni. Chociaż nie wiem, czy aż tyle wytrzymają - są tak pyszne, że znikają jedno za drugim. Do ciasteczek owsianych możesz dodać także łyżkę masła orzechowego - ten trik zdradziła mi przyjaciółka.

Więcej o: