• Link został skopiowany

Idealny do kaczki i karkówki z grilla. Taka wersja rabarbaru będzie ci się śnić po nocach

Wiosna i wczesne lato to ukochany czas miłośników rabarbaru i wszystkiego, co z tym warzywem związane. Najczęściej stawiamy na różne słodkości, ciasta z rabarbarem, babeczki lub orzeźwiający kompot. My jednak mamy w zanadrzu coś lepszego. Dżem z rabarbaru może średnio pasuje do słodkich gofrów, za to do pieczeni i grilla - palce lizać.
Dżem z rabarbaru jest idealny także do mięs
Fuzull Hanum /Shutterstock

Słowo "dżem" większości z nas kojarzy się z czymś słodkim, czym można posmarować naleśniki, gofry lub przełożyć blaty biszkoptu. Jednak nasz dzisiejszy przepis na dżem ze słodkościami ma niewiele wspólnego. Dżem z rabarbaru z tej receptury jest świetnym towarzyszem różnych mięs. Jest idealny do kaczki, gęsi, świetnie współgra z karkówką z grilla, dziczyzną i w mojej ulubionej wersji - z wątróbką. Przepis na dżem z rabarbaru to przysłowiowa bułka z masłem, a smak podkręcają dodatki. W tym wypadku chodzi o skórkę z cytryny, czosnek i ocet balsamiczny. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Przepis na dżem z rabarbaru. Najlepszy do mięs duszonych, smażonych i grillowanych

Składniki:

  • ok. 500 g łodyg rabarbaru,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • płaska łyżka soli, 
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy,
  • szczypta pieprzu cytrynowego,
  • skórka otarta z niewielkiej cytryny. 

Dżem z rabarbaru ze skórką z cytryny - sposób wykonania:

  1. Łodygi rabarbaru dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, dodaj oliwę, przeciśnięty czosnek i miód lub syrop i na wolnym ogniu całość gotuj, cały czas mieszając.
  2. Kiedy rabarbar będzie się już rozpadał, dodaj odrobinę soli, pieprz oraz skórkę z cytryny. Duś jeszcze przez 5 minut.
  3. Dżem przetrzyj przez sito. Ponownie zagotuj i zredukuj nadmiar płynu - dżem powinien być dość gęsty. Następnie przełóż do słoiczków i odwróć denkami do góry. Przechowuj w chłodnym miejscu i podawaj na zimno.

Wskazówka: Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak dżemu z rabarbaru, możesz pokombinować z dodatkami. Świeżości i orientalnego smaku doda świeży imbir starty na tarce. Możesz dodać także posiekaną papryczkę chili lub jalapeno, jeżeli lubisz ostrzejsze smaki.

Więcej o: