Słowo "dżem" większości z nas kojarzy się z czymś słodkim, czym można posmarować naleśniki, gofry lub przełożyć blaty biszkoptu. Jednak nasz dzisiejszy przepis na dżem ze słodkościami ma niewiele wspólnego. Dżem z rabarbaru z tej receptury jest świetnym towarzyszem różnych mięs. Jest idealny do kaczki, gęsi, świetnie współgra z karkówką z grilla, dziczyzną i w mojej ulubionej wersji - z wątróbką. Przepis na dżem z rabarbaru to przysłowiowa bułka z masłem, a smak podkręcają dodatki. W tym wypadku chodzi o skórkę z cytryny, czosnek i ocet balsamiczny.
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Przepis na dżem z rabarbaru. Najlepszy do mięs duszonych, smażonych i grillowanych
Składniki:
- ok. 500 g łodyg rabarbaru,
- oliwa z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- płaska łyżka soli,
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy,
- szczypta pieprzu cytrynowego,
- skórka otarta z niewielkiej cytryny.
Dżem z rabarbaru ze skórką z cytryny - sposób wykonania:
- Łodygi rabarbaru dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, dodaj oliwę, przeciśnięty czosnek i miód lub syrop i na wolnym ogniu całość gotuj, cały czas mieszając.
- Kiedy rabarbar będzie się już rozpadał, dodaj odrobinę soli, pieprz oraz skórkę z cytryny. Duś jeszcze przez 5 minut.
- Dżem przetrzyj przez sito. Ponownie zagotuj i zredukuj nadmiar płynu - dżem powinien być dość gęsty. Następnie przełóż do słoiczków i odwróć denkami do góry. Przechowuj w chłodnym miejscu i podawaj na zimno.
Wskazówka: Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak dżemu z rabarbaru, możesz pokombinować z dodatkami. Świeżości i orientalnego smaku doda świeży imbir starty na tarce. Możesz dodać także posiekaną papryczkę chili lub jalapeno, jeżeli lubisz ostrzejsze smaki.