• Link został skopiowany

Leczo mi nie smakuje, odkąd poznałam gjuwecz. Bułgarski gulasz to uczta dla zmysłów

Nie tylko Polacy uwielbiają gulasze i dania jednogarnkowe. Niech przykładem będzie nasz dzisiejszy przepis rodem ze słonecznej Bułgarii. Smakiem bije na głowę i węgierskie, i spolszczone leczo. Czego my tam nie mamy... Są warzywa, przyprawy i oczywiście mięso. Jakie wybrać, żeby zrobić najpyszniejszy gjuwecz? Tutaj masz pole do popisu.
Gjuwecz - pyszny bułgarski gulasz
Fanfo /Shutterstock

Lubisz dania jednogarnkowe, ale masz lekki przesyt pysznych, lecz już doskonale znanych gulaszy i leczo? A może uwielbiasz kuchnie bałkańską i bułgarską i chcesz zaprosić smak wakacji pod swój dach? Dziś mamy przepis, który z pewnością pokochasz miłością czystą, bo gjuwecz to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Są w nim pomidory, bakłażan, fasolka szparagowa i oczywiście mięso. Jakie wybrać, żeby danie było wyraziste? W kuchni bałkańskiej króluje baranina, jagnięcina, nie brakuje także wołowiny i oczywiście wieprzowiny. Możesz dowolnie wybrać mięso na gjuwecz, ale pamiętaj, że powinno być lekko przerośnięte. Chude kawałki zostaw np. do sznycli.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Pyszne danie jednogarnkowe z Bułgarii. Jak zrobić gjuwecz?

Składniki:

  • ok. 600 g łopatki lub karkówki wieprzowej (lub przerośniętej baraniny albo jagnięciny), 
  • 2 małe bakłażany, 
  • 500 g soczystych pomidorów, 
  • 500 g papryki, najlepiej czerwonej, 
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej, 
  • 5 średnich ziemniaków, 
  • 2 niewielkie cebule, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • smalec lub łój do smażenia, 
  • 300-400 ml bulionu, najlepiej z kości, 
  • posiekana pietruszka, 
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka. 

Gjuwecz - sposób wykonania:

  1. Mięso odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w większą kostkę, bakłażana w krążki i te krążki na pół, a pomidory także w kostkę, z tym że wcześniej możesz je sparzyć. Fasolkę oczyść i pokrój na pół. Ziemniaki w średnią kostkę, natomiast czosnek w cienkie plastry.
  2. Przygotuj duży, najlepiej żeliwny garnek lub gęsiarkę. Następnie rozgrzej w nim solidną łyżkę smalcu lub łoju. Mięso pokrój w kostkę, nie musi być drobna. Następnie wrzuć mięso i podsmaż na dużym ogniu z obu stron. Nie mieszaj jednak mięsa, tylko odwracaj łopatką, by nie puściło wody. Podsmażone mięso wyjmij z garnka i odłóż na bok. 
  3. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się masło, zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj paprykę, ziemniaki i podsmażaj, aż ziemniaki lekko się zezłocą. Później czas na pomidory, fasolkę, bakłażan i czosnek. Całość wymieszaj, dołóż podsmażone mięso, wlej bulion, lekko osól i dodaj suszone oregano, pieprz i słodką oraz ostrą papryczkę.
  4. Zmniejsz moc palnika pod garnkiem, przykryj go pokrywką i duś na wolnym ogniu przez ok. godzinę, aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia dodaj posiekaną pietruszkę i w razie potrzeby dopraw większą ilością przypraw. 

Wskazówka: Gjuwecz możesz zrobić także jak tradycyjny gulasz węgierski nad ogniskiem w kociołku. Wówczas musisz często go mieszać, bo nad ogniem nie ma aż takiej kontroli, jak nad palnikiem na kuchence. Możesz także zrobić go w piekarniku. Wówczas rozgrzej go do 200 stopni i piecz przez ok. 40 minut, oczywiście od czasu do czasu mieszając. 

Więcej o: