Zupa pomidorowa jak z włoskiej trattorii. Weź masło i koniecznie te dwa sery
Link został skopiowany
Zupa pomidorowa jak z włoskiej trattorii. Weź masło i koniecznie te dwa sery
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Niewiele jest przepisów, które tak naprawdę lubią dosłownie wszyscy, ale zupa pomidorowa zalicza się do nich z całą pewnością. Jednak dziś nie będziemy zdradzać tajemnego przepisu na zupę pomidorową na rosole z koncentratem i świderkami. Będzie nieco bardziej po śródziemnomorsku i pyszniej, niż się wydaje. Przydadzą się dwa sery. Oba najpewniej kupisz w pobliskim sklepie.
Taras Grebinets /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Lubisz zupę pomidorową? W sumie głupie pytanie, bo kto nie lubi... Jednak zupa pomidorowa, a zupa pomidorowa to czasem kuzynki, które nigdy w życiu się nie spotkały. Nie ma jednego idealnego przepisu na zupę pomidorową, ale nasz dzisiejszy z pewnością cię ucieszy i wprowadzi nutę zaskoczenia i radości do twojego domowego menu. Zupa krem z pomidorów z fetą i parmezanem sprawi, że przeniesiecie się do dobrej włoskiej restauracji nad brzegiem Como bez konieczności wychodzenia z domu. To naprawdę chwila roboty, smak jest niepowtarzalny i właśnie dzięki temu poczujesz się jak na wakacjach.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Zupa pomidorowa jak z włoskiej restauracji. W chwilę zrobisz ją w domu
Składniki:
1,5 kg pomidorów, najlepiej mięsistych,
500 ml bulionu lub lekkiego rosołu,
1 niewielka cebula,
2-3 ząbki czosnku,
oliwa i masło,
sól i pieprz,
świeża bazylia,
suszone oregano,
100 g sera feta,
100 g startego parmezanu.
Zupa pomidorowa z fetą i parmezanem - sposób wykonania:
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2-3łyżki oliwy lub masła klarowanego. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Nie spiesz się jednak - nie powinna za mocno zbrązowieć.
Pomidory sparz, usuń skórkę oraz gniazda nasienne. Miąższ pokrój i dodaj do podsmażonej cebuli, na tym etapie dodaj także solidną łyżkę masła - masło w niemal każdym przepisie jest nośnikiem smaku.
Całość wymieszaj i następnie dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Nie zapomnij o mieszaniu.
Zalej całość bulionem i dodaj pokruszony ser feta. Kiedy ser się rozpuści, dopraw całość do smaku solą, pieprzem i oregano. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem.
Gotuj jeszcze przez pięć minut, a w tym czasie zetrzyj na tarce lub pokrusz na małe kawałki parmezan. Gdy zupa będzie gotowa, rozlej ją do talerzy, dodaj parmezan i udekoruj posiekaną bazylią. Podawaj z ziołową bagietką.