• Link został skopiowany

Uduś mięso i przykryj ziemniaczaną pierzynką. Ta zapiekanka przeniesie cię na angielską wieś

Kuchnia brytyjska nie ma tak wielu miłośników na całym świecie, jak choćby kuchnia włoska czy indyjska, ale wśród klasycznych przepisów można znaleźć naprawdę smaczne rzeczy. Większość Polaków kojarzy jedynie tradycyjne angielskie śniadanie, fish and chips i polędwicę Wellington. Jest jednak jedna brytyjska potrawa, którą z pewnością pokochasz miłością czystą, a jej historia sięga XVIII wieku. W rolach głównych konkretne mięso i pierzynka z ziemniaków.
Zapiekanka pasterska
NADKI /Shutterstock

Dziś bierzemy na tapet jeden z przepisów, którym Brytyjczycy zajadają się podczas niedzielnych obiadów i rodzinnych uroczystości. Shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska, to danie, które w pierwszych wzmiankach pojawiło się już przeszło 300 lat temu i chociaż przepis przez lata ewoluował, dwie rzeczy pozostały niezmienne - mięso i ziemniaki. Zarówno mięso, jak i ziemniaki muszą być konkretne.

Oryginalny przepis zakłada użycie mielonej jagnięciny (czasami baraniny) oraz ugotowanych ziemniaków zgniecionych z masłem i mlekiem. Mięso należy udusić z warzywami i przyprawami i przykryć aksamitnym, puszystym purée. Resztę robi piekarnik. Zapiekanka pasterska jest naprawdę pyszna i chociaż wygląda jak danie, nad którym trzeba się napracować, to pozory mylą. Jeśli szukasz pomysłu na niedzielny obiad lub po prostu lubisz zapiekanki - poszukaj w markecie jagnięciny i bierz się za gotowanie. 

Zobacz wideo Najlepsza na kanapki pasta z bobu. Zapomnisz o jajecznej i z makreli

Zapiekanka pasterska. Obiad z mięsem i ziemniakami z jednego naczynia

Składniki:

  • 500-600 g mielonej jagnięciny, 
  • 1 kg mączystych ziemniaków, 
  • 100 g mrożonego zielonego groszku, 
  • 2 cebule, 
  • 2 niewielkie marchewki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łodygi selera naciowego, 
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej, 
  • masło,
  • 1/3 szklanki mleka, 
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, 
  • tłuszcz do smażenia, 
  • 2 szklanki bulionu, najlepiej na kościach wołowych. 

Zapiekanka pasterska - sposób wykonania:

  1. Przygotuj sporą patelnię, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej na niej 2-3 łyżki tłuszczu, najlepiej oleju lub łoju wołowego. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz marchewkę startą na tarce lub także posiekaną w drobną kostkę oraz tak samo posiekane łodygi selera.
  2. Całość podsmażaj na średniej mocy palnika, aż warzywa się zarumienią, a cebula zezłoci. Dołóż mieloną jagnięcinę, wymieszaj i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż, aż mięso zmieni kolor, ale nie będzie dokładnie wysmażone. 
  3. Na patelnię wlej passatę, zagotowany bulion, dodaj groszek i dopraw przyprawami - łyżeczką rozmarynu, płaską łyżeczką tymianku, solą i pieprzem do smaku i opcjonalnie łyżką sosu Worcestershire. Zmniejsz moc palnika i duś przez ok. pół godziny, od czasu do czasu mieszając. 
  4. Kiedy sos się redukuje, zajmij się ziemniakami. Obierz je, opłucz i włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj sól i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź je za pomocą pokrywki, dodaj dwie łyżki masła i wlej mleko. Ziemniaki zgnieć na gładkie i aksamitne purée bez grudek. 
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne lub brytfannę i przełóż do niego uduszoną jagnięcinę z dodatkami. Następnie wyłóż na nią ziemniaczane purée, wyrównaj wierzch i zrób widelcem ozdobne wzorki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez ok. 30-40 minut, aż ziemniaki z wierzchu się zarumienią. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: