Superdelikatne i puszyste placki na słodko. Mleko? Zastąp je innym napojem
Link został skopiowany
Superdelikatne i puszyste placki na słodko. Mleko? Zastąp je innym napojem
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Najlepsza opcja na śniadanie, do lunch boxa, na podwieczorek i na kolację. O czym mowa? O plackach bananowych, rzecz jasna. Jednak nasz dzisiejszy przepis nieco różni się od tych, które kiedyś wpadły ci w ucho lub na talerz. Placuszki z tego przepisu są delikatne, mięciutkie i puszyste, a to za sprawą jednego składnika.
Fot. iStock, AmalliaEka
REKLAMA
REKLAMA
Najlepsza opcja na śniadanie lub pocieszający podwieczorek? Placki bananowe. Koniec i kropka. To przepis, który nie zawodzi i już sam zapach wprawia wszystkich w radość. Ostatnio jednak moja koncepcja placuszków bananowych uległa zmianie. Do tej pory robiłam je na mleku i były naprawdę pyszne, ale ostatnio postanowiłam dodać kefir zamiast mleka (tak też kiedyś zrobiłam racuchy) i muszę przyznać, że wyszły boskie. Delikatne i rozpływające się w ustach placki bananowe zniknęły z talerza w mig, a ja chyba odkryłam sekret idealnego śniadania. I podwieczorku. I w ogóle najlepszych placuszków, bez względu na to, kiedy się je podaje.
REKLAMA
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Placki bananowe na kefirze. Są miękkie jak podusia
Składniki:
2 mocno dojrzałe banany,
2 średnie jajka,
ok. 0,5 szklanki kefiru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody kuchennej,
2-3 kropelki esencji waniliowej (możesz pominąć),
odrobina cukru (jeśli słodycz bananów ci nie wystarcza).
Placki bananowe na kefirze - sposób wykonania:
Weź miseczkę i włóż do niej obrane banany. Dodaj cukier oraz esencję waniliową i całość rozgnieć widelcem, by uzyskać słodką papkę. Następnie dodaj jajka i ponownie całość wymieszaj.
Do bananów przesiej mąkę, dodaj kefir oraz sodę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Możesz na chwilę odstawić miskę z ciastem, by gluten zawarty w mące spęczniał, ale nie jest to konieczne.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła (jeśli używasz patelni teflonowej, nie musisz jej mocno natłuszczać). Głęboką łyżką lub chochelką nakładaj na patelnię porcję ciasta na placki i smaż je na niewielkim ogniu, aż z obu stron będą złote i apetyczne. Żeby lepiej wyrosły, patelnię możesz przykryć pokrywką.
Placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie pasuje cukier puder, ale jeśli lubisz jesienne klimaty, równie dobrze sprawdzą się konfitura śliwkowa lub powidła. Placki bananowe będą także idealne z budyniem lub bitą śmietaną.