• Link został skopiowany

Wyrazista i kremowa pasta jajeczna. Tak pyszna, że będziesz ją jeść prosto z miski

Ogromna część z nas jada kanapki prawie codziennie i często dopada nas kanapkowy marazm i z przyzwyczajenia w kółko na pieczywie kładziemy to samo. Jeśli jednak masz już lekki przesyt kanapek z pasztetem lub polędwicą sopocką i serem, mamy świetny przepis na smarowidło, które masowo kradnie serca. Pasta jajeczna nie brzmi, jak coś wybornego? Ten przepis sprawi, ze szybko zmienisz zdanie,
Pasta jajeczna z chrzanem - podrasowana klasyka idealna na kanapki
Timolina /Shutterstock

Pasta jajeczna to klasyka, jednak większości z nas kojarzy się z czymś smacznym, ale dość przewidywalnym i po prostu...bez szału krótko mówiąc. Wcale nie musi tak być i dziś zdradzimy przepis na pastę jajeczną, która z miejsca stanie się ulubionym dodatkiem do kanapek w twoim domu. Owszem, bazą będzie klasyczna receptura, czyli jajka na twardo i majonez, ale dodamy do niej trzy wyraziste dodatki. A w zasadzie to cztery, jeśli liczyć musztardę. Pasta jajeczna z chrzanem kiszonym ogórkiem i czosnkiem to smarowidło tak pyszne, że zniknie, zanim zdążysz pokroić pieczywo. Nie ma na no czekać - chwyć za rondelek i zacznij gotować jajka. 

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Kremowa i wyrazista pasta jajeczna. Zniknie, zanim zdążysz pokroić pieczywo

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu tartego,
  • pół łyżki musztardy,
  • sól, pieprz, szczypta curry dla koloru i aromatu.

Pasta jajeczna z chrzanem i ogórkiem kiszonym - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Najlepiej wybierać takie, które mają już ok. tygodnia lub dwóch. Takie zdecydowanie łatwiej się obierają.
  2. Ugotowane i obrane jajka pokrój w drobną kostkę lub rozgnieć widelcem lub specjalną kratką do warzyw. Kiedyś do tej pasty użyłam malaksera - także się sprawdzi, jednak uważaj, żeby ni rozdrobnić jajek za bardzo - pasra powinna mieć wyczuwalne kawałki białek. 
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj, dodaj do jajek. Ogórki zetrzyj na tarce i ręcznikiem papierowym odciągnij je z nadmiaru soku. Odciśnięte ogórki przełóż do jajek. Dodaj także majonez, musztardę i chrzan.
  4. Dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. Podawaj od razu, ale pasta najlepiej smakuje przygotowana kilka godzin wcześniej i schłodzona w lodówce - wówczas smaki zdążą się przeniknąć. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: