• Link został skopiowany

Biorę ziemniaki, maślankę i kilka dodatków. Tę zupę pamiętają nawet staruszki

Wszyscy kochamy zupy i tak chyba było od zarania dziejów. Wszelakie przepisy na te potrawy mogą w pewien sposób opisywać kunszt kulinarny danych regionów, bo kulinaria mocno wpisują się w tradycję. Dziś mamy przepis, który łączy regiony, bo każdy kiedyś jadł kartoflankę. Mam przepis dość stary, ale z pewnością pyszny i bogaty.
Pyszna kartoflanka
Magdalena Kucova /Shutterstock

Tania, pyszna i pożywna. Taka właśnie jest kartoflanka. Tam możemy mówić o niej dziś, ale za czasów naszych dziadków, pradziadków i prapradziadków była w pewnym sensie luksusem, zwłaszcza gdy do kartoflanki dodawało się mięso. Taki przepis już dawno temu wbiła mi do głowy babcia, a jej kartoflankę na maślance cała rodzina chwali do dziś. Dużo czosnku, majeranek, cebula i czasami grzyby. Babci wprawdzie już nie ma od prawie 20 lat, ale przepis został. Maślanka, ziemniaki i dużo przypraw. Mniam!

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Babciny przepis na kartoflankę. Bez maślanki ani rusz

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • włoszczyzna: 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół selera, por, 2 cebule,
  • 150 g wędzonego boczku lub podgardla,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczka majeranku,
  • masło i mąka do zasmażki.
  • szklanka maślanki.

Kartoflanka na maślance - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie zacznij od warzyw. Obierz je i oczyść. Następnie ziemniaki i włoszczyznę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a boczek pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj garnek. Przełóż do niego pokrojony boczek i delikatnie go podsmaż. Kiedy boczek się zrumieni, a tłuszcz wytopi, dodaj posiekaną cebulę i włoszczyznę. Dodaj odrobinę masła i całość podsmażaj 5 minut na średnim ogniu.
  3. Kiedy zawartość garnka się już podsmaży, dodaj pokrojone ziemniaki i zalej całość wodą. Dodaj kilka listków laurowych, kilka kulek ziela i gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Teraz przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj łyżeczkę, majeranku i chwilę podsmażaj, by przyprawa uwolniła swój aromat.
  5. Następnie dodaj łyżkę mąki i rozprowadź ją na patelni, energicznie mieszając. Powstałą zasmażkę dodaj do garnka z zupą i dokładnie zamieszaj. Na tym etapie dodaj też maślankę wymieszaną ze szklanką wywaru. 
  6. Gotuj jeszcze przez 5 minut, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kromką świeżego pieczywa. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: