Zupę kartoflankę pamiętają nawet staruszki. Biorę ziemniaki, maślankę i kilka dodatków
Link został skopiowany
Biorę ziemniaki, maślankę i kilka dodatków. Tę zupę pamiętają nawet staruszki
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Wszyscy kochamy zupy i tak chyba było od zarania dziejów. Wszelakie przepisy na te potrawy mogą w pewien sposób opisywać kunszt kulinarny danych regionów, bo kulinaria mocno wpisują się w tradycję. Dziś mamy przepis, który łączy regiony, bo każdy kiedyś jadł kartoflankę. Mam przepis dość stary, ale z pewnością pyszny i bogaty.
Magdalena Kucova /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Tania, pyszna i pożywna. Taka właśnie jest kartoflanka. Tam możemy mówić o niej dziś, ale za czasów naszych dziadków, pradziadków i prapradziadków była w pewnym sensie luksusem, zwłaszcza gdy do kartoflanki dodawało się mięso. Taki przepis już dawno temu wbiła mi do głowy babcia, a jej kartoflankę na maślance cała rodzina chwali do dziś. Dużo czosnku, majeranek, cebula i czasami grzyby. Babci wprawdzie już nie ma od prawie 20 lat, ale przepis został. Maślanka, ziemniaki i dużo przypraw. Mniam!
REKLAMA
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Babciny przepis na kartoflankę. Bez maślanki ani rusz
Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków,
włoszczyzna: 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół selera, por, 2 cebule,
150 g wędzonego boczku lub podgardla,
2-3 ząbki czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczka majeranku,
masło i mąka do zasmażki.
szklanka maślanki.
Kartoflanka na maślance - sposób wykonania:
Przygotowanie zacznij od warzyw. Obierz je i oczyść. Następnie ziemniaki i włoszczyznę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a boczek pokrój w kostkę.
Przygotuj garnek. Przełóż do niego pokrojony boczek i delikatnie go podsmaż. Kiedy boczek się zrumieni, a tłuszcz wytopi, dodaj posiekaną cebulę i włoszczyznę. Dodaj odrobinę masła i całość podsmażaj 5 minut na średnim ogniu.
Kiedy zawartość garnka się już podsmaży, dodaj pokrojone ziemniaki i zalej całość wodą. Dodaj kilka listków laurowych, kilka kulek ziela i gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Teraz przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj łyżeczkę, majeranku i chwilę podsmażaj, by przyprawa uwolniła swój aromat.
Następnie dodaj łyżkę mąki i rozprowadź ją na patelni, energicznie mieszając. Powstałą zasmażkę dodaj do garnka z zupą i dokładnie zamieszaj. Na tym etapie dodaj też maślankę wymieszaną ze szklanką wywaru.
Gotuj jeszcze przez 5 minut, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.