• Link został skopiowany

Na ciasto z makiem nie czekam do Bożego Narodzenia. To znika, zanim wystygnie

Widzisz mak, myślisz makowiec. Ale to ciasto, które robi się raczej tylko na Boże Narodzenie, a nie na co dzień. Tymczasem mak śmiało można wykorzystać również do innych deserów. Idealnym przykładem jest ciasto piegusek. To biszkopt z masą makową i kwaskowym lukrem cytrynowym, który idealnie balansuje słodycz ciasta.
Ciasto piegusek
MShev / Shutterstock

Po co czekać na ciasto z makiem do świąt, skoro można zrobić je już teraz? Nie mówimy to jednak o makowcu, a o klasycznym biszkopcie, który - dzięki makowemu dodatkowi - nosi jakże uroczą nazwę ciasto piegusek. Biszkopt z tego przepisu wychodzi lekki jak chmurka, a zanurzenie w niego zębów to czysta przyjemność. Zwłaszcza, że po drodze czeka na nas jeszcze pyszny, cytrynowy lukier. Jeżeli chcesz zachwycić gości i zaskarbić sobie sympatię wszystkich dzieci w rodzinie, musisz zrobić pieguska. Jak? Już spieszymy z wyjaśnieniem. To bardzo, bardzo proste.

Zobacz wideo Zobacz też jak zrobić tartę śliwkową z kruszonką migdałową

Ciasto piegusek. Delikatne i puszyste jak obłoczek

Składniki na biszkopt:

  • 7 białek,
  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki masy makowej z puszki,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie łyżeczka aromatu migdałowego lub pomarańczowego.

Składniki na lukier:

  • cukier puder,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Białka oddziel od żółtek i przełóż je do czystej, suchej miski, najlepiej szklanej lub metalowej. Ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając ubijania, aż piana zrobi się bardziej lśniąca. Dołóż masę makową i zmiksuj jeszcze raz wszystkie składniki.

Do drugiego naczynia przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj i ostrożnie przesyp do białek ubitych z masą makową. Jeśli używasz, w tym momencie dolej też odrobinę olejku migdałowego lub pomarańczowego. Wymieszaj składniki do połączenia, wlej olej i ponownie wymieszaj.

Blachę na ciasto piegusek wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Wstaw na ok. 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół)

Gdy ciasto piegusek się piecze, przygotuj lukier. Ja zawsze robię to na oko i w trakcie robienia albo dosypuję cukru pudru, albo dolewam soku z cytryny, w zależności od tego, czy lukier ma być bardziej czy mniej lejący. Ciasto piegusek polej lukrem po przestygnięciu. Na koniec możesz udekorować deser skórką pomarańczową.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: