Dorzucam aromatyczny ser, suszoną bazylię i blenduję. Mój krem z pora nie ma sobie równych
Link został skopiowany
Dorzucam aromatyczny ser, suszoną bazylię i blenduję. Mój krem z pora nie ma sobie równych
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Dziś mamy przepis na zupę, która uratuje cię w sytuacji, kiedy nie wiesz, co podać na rodzinny obiad, znudziły ci się pomidorówki lub krupniki, albo nie wiesz, co dobrego zrobić na rosole, który został ci z poprzedniego dnia. Zupa krem z pora z tego przepisu nie ma wad. Jest szybka, bardzo łatwa i pyszna tak, że po rodzinnym spotkaniu wszystkie ciotki wezmą przepis. Diabeł tkwi w szczegółach, a dokładniej - w dodatkach.
Joanna 12 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na zupę krem z pora i ziemniaków zachwyci każdego, kto jej spróbuje od końców pięt, aż po czubek głowy. Jest idealna dla wszystkich znudzonych codziennymi obiadami i wprowadzi przyjemną odmianę do twojego codziennego menu. Przepis jest prosty, zupa jest wyrazista, a to nie tylko zasługa pora. Smak niebywale podkręca aromatyczny ser camembert i jeszcze bardziej aromatyczna suszona bazylia. Jeśli masz trochę rosołu lub gotowy bulion pod ręką, to tę zupę zrobisz w 20 minut.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Pyszna i aromatyczna zupa krem z pora. Dodaj ser i suszoną bazylię
Składniki:
3 średnie pory,
400 g ziemniaków,
1 większa cebula,
3-4 ząbki czosnku,
2 krążki sera camembert (ok. 300 g),
łyżka masła,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa,
łyżeczka suszonej bazylii,
ok. 1,5 l rosołu lub bulionu drobiowego albo warzywnego,
opcjonalnie 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Zupa krem z pora z camembertem - sposób wykonania:
W sporym garnku rozgrzej czubatą łyżkę masła, a kiedy zacznie się pienić, dodaj dość drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekany w półkrążki por i podsmażaj na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka razem z bazylią i podsmażaj całość przez kilka minut, aż ziemniaki miejscami się zezłocą. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj ser camembert (wcześniej odkrój twardszą skórkę) i kiedy się rozpuści, zmiksuj całość blenderem ręcznym. Na tym etapie dodaj także zahartowaną śmietanę.
Dopraw zupę do smaku płaską łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu, pełną łyżeczką gałki muszkatołowej i ostrą papryczką do smaku. Gotuj jeszcze przez 5 minut, by przyprawy oddały cały swój smak. Podawaj z grzankami, chipsami z boczku lub z groszkiem ptysiowym. Dobrze smakuje także z pokruszonymi nachosami.