• Link został skopiowany

Zupa szpinakowa z mięsem mielonym i dwiema niespodziankami. Otula jak ciepły kocyk

Jesień to czas na rozgrzewające, pożywne i treściwe zupy i takich przepisów jest tyle, że każdego dnia możemy próbować czegoś innego, a i tak nie spróbujemy wszystkich. Jednak nie warto błądzić we mgle w poszukiwaniu najlepszej jesiennej zupy - my mamy taki przepis. Jest treściwa, gęsta, aromatyczna i pobudzająca. W rolach głównych mięso mielone, szpinak, sery i trochę fasolki.
Zupa szpinakowa
Svitlana Slobodianiuk / Shutterstock

Polacy uwielbiają zupy i bez względu na porę roku, zawsze chętnie wsuniemy porcję jakiejś smacznej polewki. Wiosną mamy ochotę na lekkie zupy warzywne, latem na chłodniki, jesienią i zimą jednak wolimy nieco bardziej pożywne, rozgrzewające zupy. Dziś mamy właśnie taki przepis, a jego postawą jest mięso mielone. Tak, wiem, że najbardziej znaną zupą z mięsem mielonym jest meksykańska, na drugim miejscu plasuje się zupa klopsikowa, ale zupa szpinakowo-serowa z mięsem mielonym i fasolą to prosta droga do eksplozji kubków smakowych. Przepis jest prosty, dość szybki i w kilka chwil syci i rozgrzewa. Jaki ser jest ważny? Ważne są dwa - kremowy serek topiony oraz twardszy i wyrazisty ser cheddar. Resztę wyjaśnię w przepisie. 

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Najlepsza zupa z mięsem mielonym. Jesienią zawstydzi wszystkie inne

Składniki:

  • ok. 500-600 g mięsa mielonego, polecam mielone z udźca indyka,
  • 300 g świeżego szpinaku,
  • 1 średnia cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • puszka białej fasoli,
  • 1,5 l esencjonalnego bulionu lub mocnego rosołu,
  • 100 g serka topionego o smaku ziołowym,
  • garść startego sera cheddar,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, szczypta ostrej papryki,
  • masło.

Zupa serowa z mięsem mielonym i szpiankiem - sposób wykonania:

  1. W garnku lub głębokim i szerokim rondlu rozgrzej czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia. Mieszaj jednak co chwilę, by się nie przypaliła.
  2. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zmieni kolor. Jeśli cebula"wypije" masło, dodaj go jeszcze trochę. Następnie dodaj drobno posiekany lub zmielony w prasce czosnek oraz szpinak. Podsmażaj, aż szpinak zacznie więdnąć.
  3. Całość zalej bulionem i zmniejsz moc palnika. Gotuj 20 minut i dodaj fasolę z puszki (nie musisz jej odcedzać z zalewy, dzięki temu zupa będzie bardziej zawiesista).
  4. Do gotującej się zupy dodaj oba sery i gotuj, aż się rozpuszczą. Następnie wlej śmietankę, dopraw potrawę do smaku przyprawami i daj jej jeszcze jakieś 15 minut gotowania na umiarkowanej mocy palnika. Możesz podawać z chrupiącą bagietką lub z tortellini z nadzieniem szpinakowym - tę wersję szczerze polecam.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: