• Link został skopiowany

Prawie wszyscy zapomnieli o tej zupie. Tania, treściwa i pachnie ogniskiem

Kuchnia polska jest niezwykle bogata, różnorodna i ciągle ewoluuje. Chętnie przyjmujemy przepisy innych nacji, ale przez to niestety nasze rodzime kulinarne perełki popadają w zapomnienie. Nie możemy na to pozwolić, więc dziś szerokiemu gronu chcę przypomnieć przepis na zupę, którą jeszcze kilkadziesiąt lat temu gotowało się w każdej chałupinie. Znacie zapalankę? Jeśli nie, to czas to zmienić.
Zupa zapalanka. Kiedyś gotowali ją wszyscy, dziś prawie zapomniana
Arkadiusz Fajer /Shutterstock

Nasza rodzima kuchnia stoi zupami. Stoi także ziemniakami i dziś mamy przepis na zupę ziemniaczaną, ale robioną w konkretny sposób. Zapalanka to smak dawnych lat, kiedyś jadali ją biedniejsi (oni jednak zwykle używali mniej mięsa, albo zamiast boczku dodawali słoninę lub podgardle, jednak zawsze stawiali na wędzonki), ale smak tego dania bynajmniej biedny nie jest. Nazwa zupy wiąże się z pewną czynnością, która gwarantuje głębię smaku. Chodzi o "zapalanie tłustego" z mąką. Zapach tej zasmażki przypomina zapach mięsa pieczonego w ognisku. Całość musi się więc mocno podsmażyć, mąka musi zbrązowieć i taką właśnie zasmażkę na smalcu dodaje się do zupy. Ważne są  także przyprawy - majeranek i czosnek to must have. 

Zobacz wideo Kuleczki ziemniaczane. Tak wyglądają prawdziwe kulki mocy!

Zapalanka. Zupa, której nie wolno dać popaść w zapomnienie

Składniki:

  • 7 większych ziemniaków, ok. 1 kg,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • ok. 200 g słoniny, boczku lub podgardla (wybierz wędzone)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • 1 pełna łyżka mąki i płaska łyżka smalcu.
  • płaska łyżeczka majeranku, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • posiekana natka do dekoracji (opcjonalnie),
  • woda lub lekki bulion drobiowy albo warzywny. 

Zapalanka - sposób wykonania:

  1. Ostrym nożem pokrój boczek lub słoninę, jeśli jej używasz w kostkę. Następnie włóż do garnka, w którym będziesz gotować zupę i na wolnym ogniu wytop. Kiedy tłuszczu będzie już dużo, odlej go do miseczki.
  2. Następnie do skwarek dodaj cebulę i podsmażaj, a kiedy się zeszkli, dołóż ziemniaki pokrojone w kostkę praz marchewkę i pietruszkę.
  3. Całość podsmażaj, aż warzywa zaczną się rumienić. Następnie zalej całość woda lub lekkim bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i sól. Zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  4. Na patelni rozgrzej smalec (możesz użyć tego, który wcześniej wytopił się z boczku lub słoniny) i dodaj łyżkę mąki. Zacznij szybko mieszać drewnianą łyżką, a kiedy zacznie robić się gęsta masa, a mąka wyraźnie ściemnieje, dolej chochelkę wywaru. Mieszaj jeszcze chwilę i dodaj całość do zupy.
  5. Gotuj na niewielkim ogniu jeszcze przez 10 minut. Zapalankę podawaj gorącą udekorowaną posiekaną natką, obowiązkowo z kromką świeżego pieczywa.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: