Co zrobić, by sprzątanie kuchni było szybkie i niezbyt pracochłonne? Oto kilka porad i trików
Czysta kuchnia
W kuchni spędza się sporo czasu. Tu przygotowuje się posiłki, często również je. Bywa też, że podczas imprez staje się towarzyskim centrum. Z tych i wielu innych powodów warto postarać się, by była czysta i higieniczna. I nie mówimy tu tylko o zmywaniu naczyń. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać podczas sprzątania kuchni, aby zaoszczędzić sobie i czasu, i wstydu.
Odkładanie sprzątania na później
Tak tak, wiemy, że wiecie. Umycie kuchenki za każdym razem, gdy zmywacie naczynia? Wytarcie wnętrza mikrofalówki po tym, jak podgrzewana w niej zupa narobiła sporo bałaganu? Komu się chce to robić? Jednak zaschnięte i przypalone resztki domywa się zdecydowanie trudniej niż te świeże, a przecież wystarczy zawczasu użyć ciepłej wody z mydłem. Dodatkowo sprzątanie na bieżąco może wam oszczędzić sporo wstydu, gdy u waszych drzwi znienacka pojawi się teściowa z niezapowiedzianą wizytą.
Brak planu
Czy kiedykolwiek zdarzyło się wam zmyć podłogę, po czym wytrzeć blaty, a jednocześnie zrzucić trochę okruszków czy obierek z powrotem na ziemię? Zgadujemy, że tak. Z tego właśnie powodu warto rozplanować sprzątanie kuchni tak, by najpierw zająć się tym, co jest wysoko, a zakończyć na umyciu podłogi. Dzięki temu kurz czy resztki jedzenia nie wylądują na świeżo umytych kafelkach, a wy nie będziecie mieć dwa razy więcej pracy.
Zapominanie o powierzchniach pionowych
Wytarcie blatu, kuchenki czy podłogi brzmi jak typowe "ogarnięcie" kuchni. Często jednak zapomina się o pionowych powierzchniach. Mowa tu o kawałku ściany nad kuchenką, na który często pryska gotowany sos albo frontach szafek, które poza odciskami palców mają też zacieki z soku czy tłuszczu. Na co dzień nie zauważa się takich zabrudzeń, ale uwierzcie nam, że warto zwracać na nie uwagę przy codziennym dbaniu o kuchnię. Lakierowane szafki nie ucierpią przez agresywne ścieranie zaschniętych resztek, a ścianka przy kuchence nie zyska "artystycznych" deseni w postaci niedomytych kropel sosu.
Jakie błędy popełniamy podczas mycia kuchni? Fot. Shutterstock
Czyszczenie dookoła
Sprzątanie powierzchni płaskich często ogranicza się do przetarcia (nawet na mokro) blatów w sposób wybiórczy, czyli głównie tam, gdzie najczęściej przyrządza się i je posiłki. Wokół często znajduje się miska z owocami, toster czy stojak na noże, które chyba przywarły na stałe, bo nikogo nie korci, by je przesunąć i umyć cały blat. A w tych miejscach również zbiera się kurz i brud. Dlatego raz na kilka dni dobrze jest porządnie wytrzeć całą powierzchnię.
Zasada ta dotyczy również rzeczy, o których zapominamy. Pomyślcie o waszej tacce na gąbkę, suszarce do sztućców czy koszu na śmieci - stwarzają przecież idealne warunki do rozwoju bakterii. Podczas generalnych porządków dobrze więc wszystkie takie zapomniane miejsca przetrzeć gąbką z lekkim detergentem, na przykład płynem do naczyń.
Zaniedbane przyrządy do czyszczenia
Dla jednych brzmi to dosyć osobliwie, a inni uznają to za oczywistość. Jeśli zamierzacie wyczyścić coś za pomocą konkretnych sprzętów czy przyrządów, same też muszą być czyste. Warto więc raz na jakiś czas umyć zmiotkę i szufelkę, wymienić gąbkę na nową, wyprać ścierkę, a odkurzacz... odkurzyć. Niech się śmieją, że odzywa się w was wewnętrzna Monica z serialu "Przyjaciele", ale uwierzcie nam - sprzątanie czystymi przyrządami będzie dużo bardziej efektywne i higieniczne.
Na koniec: garść przydatnych trików
Aby kuchnia była zadbana, ale jednocześnie jej sprzątanie nie wymagało dużo pracy, warto podejść do tego z głową. Oto kilka sposobów na ułatwienie sobie pracy:
- Jeśli zabraknie wam detergentu do umycia naczyń, przygotujcie go własnoręcznie z produktów, które na pewno macie w domu. Wystarczy porządnie wymieszać ze sobą pół litra wody, łyżkę startego mydła w kostce, łyżkę sody oczyszczonej i łyżkę octu (na przykład jabłkowego). Taka mieszanka świetnie sprawdzi się jako domowy płyn do mycia naczyń. Nie obawiajcie się, że będą pachniały octem - drażniący zapach szybko się ulatnia.
- Jak wyczyścić brudną zmiotkę? Zwykle z odrazą ściąga się ręcznie kurz i włosy, które się do niej przyczepiły. Dobrym sposobem jest użycie do tego odkurzacza albo... oddzielnego grzebienia do włosów i porządnego wyczesania włosia. Gdy zmiotka będzie już pozbawiona widocznych zanieczyszczeń, włóżcie ją na godzinę do wiadra z wodą i odrobiną płynu do mycia naczyń. Po tym czasie wystarczy ją opłukać i odłożyć do wyschnięcia tak, aby włosie było skierowane w dół. Dzięki temu się nie odgniecie.
- Gdy na waszym kranie zalega kamień, z pomocą przyjdzie kwasek cytrynowy albo ocet. Kwasek trzeba rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie nasączyć nim kawałek ręcznika papierowego, owinąć miejsca, w których znajduje się kamień i pozostawić na kilka godzin. W międzyczasie można kilkukrotnie "podlać" ręcznik, aby substancja nie traciła mocy. Tak samo zadziała ocet, ale nie trzeba go rozcieńczać. Ocet dodatkowo przeciwdziała pojawianiu się osadu z kamienia, ale lepiej stosować go raz na jakiś czas, gdyż może niszczyć chromowane powierzchnie.
- A może do waszego kranu doczepiony jest perlator, na którym zgromadził się kamień? Najlepiej odkręcić go i postąpić podobnie, jak w przypadku czajnika, czyli wygotować we wrzątku z dodatkiem kwasku cytrynowego. Więcej na temat odkamieniania czajnika: Jak usunąć kamień z czajnika?
- Mycie zabrudzeń z tłuszczu... tłuszczem? Jak najbardziej. Metoda ta sprawdzi się szczególnie w przypadku mycia okapu albo kuchenki. Wystarczy zamoczyć w oleju roślinnym kawałek ręcznika papierowego i przetrzeć brudną powierzchnię. Doskonale sobie z nią poradzi. Tłustą warstwę, którą po sobie pozostawił, można domyć octem lub gąbką z płynem do mycia naczyń.
Szybkie i bezbolesne sprzątanie kuchni
Dzięki dbałości o kuchnię ewentualne zagrożenie zatruciem będzie zminimalizowane, a czas w niej spędzony będzie zdecydowanie przyjemniejszy. W końcu kto lubi krzątać się po kuchni, będąc otoczonym brudnymi frontami szafek i obklejoną tłuszczem kuchenką? Podejmijcie się sprzątania z głową, a podziękujecie sobie za to w przyszłości.
Zobacz również:
Drewniane deski i sztućce nie są wieczne. Kiedy trzeba je wymienić? Wyjaśniamy
Naukowcy ostrzegają. Ścierki kuchenne to siedlisko bakterii, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie