"Roślinna jajecznica" w płynie wchodzi na rynek europejski. "Ma smak, zapach oraz konsystencję prawdziwej jajecznicy"

Czy można zrobić jajecznicę, danie bazujące na jajkach, bez jajek? Można, zastępując je np. tofu. Amerykańskie przedsiębiorstwo JUST Inc. poszło o krok dalej i stworzyło butelkowaną płynną jajecznicę bez jajek. Produkt niedługo trafi na europejski (w tym także polski) rynek.

W czasach, gdy coraz częściej odchodzimy od produktów mięsnych, a nawet odzwierzęcych, producenci prześcigają się w oferowaniu produktów eko, bio i wege. Jak donosi serwis portalspożywczy.pl producent "roślinnej jajecznicy" zapewnia, że jego produkt "po przelaniu na patelnię i podgrzaniu ma smak, zapach oraz konsystencję prawdziwej jajecznicy".

"Roślinna jajecznica" - z czego powstaje?

W mieszance kryją się grzyby, fasola i inne rośliny, które rzekomo imitują smak i konsystencję jajecznicy. To nie będzie pierwszy produkt firmy JUST w Europie. Obecnie można już kupić ich majonez niezawierający jaj. Dystrybucją nowego produktu w Polsce zajmie się włoska firma grupa Eurovo.

Według JUST ich "roślinna jajecznica" była najlepiej sprzedającym się odpowiednikiem jaj w ekologicznych sklepach w USA oraz drugim pod względem wysokości sprzedaży produktem w konwencjonalnych sklepach.

 

Sprawdź również nasz przepis wideo na jajecznicę bez jajek, czyli tofucznicę:

Zobacz wideo

"Roślinna jajecznica" popularna w Chinach

Marka JUST, prócz ekspansji na Europę, celuje również w chiński rynek. Przedstawiciele amerykańskiej firmy wyrażają nadzieję, że innowacyjny produkt posiada takie atrybuty w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności, które idealnie wpasowują się we współczesne trendy konsumenckie w Chinach. Eksperci twierdzą, że obawy związane z chorobami drobiu, takimi jak ptasia grypa, są jednym z czynników wspierających wzrost rynku zamienników jaj. Co więcej, fasola mung jest popularna w chińskim rolnictwie i jest produktem preferowanym w diecie Chińczyków.