W czasach, gdy coraz częściej odchodzimy od produktów mięsnych, a nawet odzwierzęcych, producenci prześcigają się w oferowaniu produktów eko, bio i wege. Jak donosi serwis portalspożywczy.pl producent "roślinnej jajecznicy" zapewnia, że jego produkt "po przelaniu na patelnię i podgrzaniu ma smak, zapach oraz konsystencję prawdziwej jajecznicy".
W mieszance kryją się grzyby, fasola i inne rośliny, które rzekomo imitują smak i konsystencję jajecznicy. To nie będzie pierwszy produkt firmy JUST w Europie. Obecnie można już kupić ich majonez niezawierający jaj. Dystrybucją nowego produktu w Polsce zajmie się włoska firma grupa Eurovo.
Według JUST ich "roślinna jajecznica" była najlepiej sprzedającym się odpowiednikiem jaj w ekologicznych sklepach w USA oraz drugim pod względem wysokości sprzedaży produktem w konwencjonalnych sklepach.
Sprawdź również nasz przepis wideo na jajecznicę bez jajek, czyli tofucznicę:
Marka JUST, prócz ekspansji na Europę, celuje również w chiński rynek. Przedstawiciele amerykańskiej firmy wyrażają nadzieję, że innowacyjny produkt posiada takie atrybuty w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności, które idealnie wpasowują się we współczesne trendy konsumenckie w Chinach. Eksperci twierdzą, że obawy związane z chorobami drobiu, takimi jak ptasia grypa, są jednym z czynników wspierających wzrost rynku zamienników jaj. Co więcej, fasola mung jest popularna w chińskim rolnictwie i jest produktem preferowanym w diecie Chińczyków.