Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
O to, który majonez jest najlepszy, Polacy toczą odwieczny spór. W dyskusjach i komentarzach wciąż przewijają się nazwy najpopularniejszych firm, których produkty doskonale znamy ze sklepowych półek. Każdy ma swojego faworyta i każdy mocno obstaje przy jego kandydaturze na króla majonezów. Do tej pory wspominane są nawet wybory na najlepszy majonez, które swego czasu przeprowadzili na Instagramie twórcy profilu Make Life Harder. Temat wzbudza wiele emocji, co wcale nie dziwi, bo przecież bez majonezu mnóstwo potraw nie miałoby racji bytu - jak chociażby sałatka jarzynowa czy jajka, którymi zajadamy się w Wielkanoc.
I właśnie przy okazji tych świąt serwis Onet Podróże postanowił spytać Roberta Makłowicza o to, który majonez on uważa za najlepszy. A czy może być lepszy moment niż przygotowania do Bożego Narodzenia, aby przypomnieć, na który z majonezów stawia popularny krytyk kulinarny?
Pan Robert nie wybrał żadnej z najbardziej znanych marek. Przyznał, że dla niego na święta najlepszy jest majonez domowej roboty. "Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty!" - zachęca. Wyjaśnia, że wystarczą żółtka, odrobina musztardy, dobrej jakości olej roślinny oraz trochę czosnku, jeśli ktoś lubi. Potem wszystko trzeba powoli utrzeć i majonez zrobiony. Robert Makłowicz dodał, że smakuje mu również majonez wegański.
Jeśli słowa pana Roberta zachęciły was do przygotowania własnego majonezu, sprawdźcie naszą propozycję.
Składniki:
Sposób przygotowania
Do blendera wbij żółtka, dodaj musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj łyżką. Następnie dodaj trochę oleju i zacznij blendować, używając blendera ręcznego. Gdy masa zgęstnieje, zacznij wlewać powoli pozostały olej, cały czas blendując. W kilka minut powstanie dość gęsty majonez. Jeżeli nie masz blendera, użyj rózgi lub drewnianej łyżki.
Więcej przepisów, w tym na majonez w wersji wegańskiej, znajdziecie w poniższym tekście: