Robert Makłowicz przyznaje, który majonez lubi najbardziej. "To tylko 10 minut"

Robert Makłowicz to niekwestionowany autorytet kulinarny. Nic więc dziwnego, że jego fani nie mogą doczekać się publikacji kolejnych przepisów jego autorstwa lub proszą go o porady. Jakiś czas temu popularny krytyk kulinarny został poproszony o rozstrzygnięcie, który majonez jest najlepszy. Pan Robert nie zdecydował się jednak na żadną z popularnych firm.

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

O to, który majonez jest najlepszy, Polacy toczą odwieczny spór. W dyskusjach i komentarzach wciąż przewijają się nazwy najpopularniejszych firm, których produkty doskonale znamy ze sklepowych półek. Każdy ma swojego faworyta i każdy mocno obstaje przy jego kandydaturze na króla majonezów. Do tej pory wspominane są nawet wybory na najlepszy majonez, które swego czasu przeprowadzili na Instagramie twórcy profilu Make Life Harder. Temat wzbudza wiele emocji, co wcale nie dziwi, bo przecież bez majonezu mnóstwo potraw nie miałoby racji bytu - jak chociażby sałatka jarzynowa czy jajka, którymi zajadamy się w Wielkanoc.

I właśnie przy okazji tych świąt serwis Onet Podróże postanowił spytać Roberta Makłowicza o to, który majonez on uważa za najlepszy. A czy może być lepszy moment niż przygotowania do Bożego Narodzenia, aby przypomnieć, na który z majonezów stawia popularny krytyk kulinarny?

Zobacz wideo Po czym poznać najlepszy majonez?

Robert Makłowicz podaje przepis na domowy majonez

Pan Robert nie wybrał żadnej z najbardziej znanych marek. Przyznał, że dla niego na święta najlepszy jest majonez domowej roboty. "Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty!" - zachęca. Wyjaśnia, że wystarczą żółtka, odrobina musztardy, dobrej jakości olej roślinny oraz trochę czosnku, jeśli ktoś lubi. Potem wszystko trzeba powoli utrzeć i majonez zrobiony. Robert Makłowicz dodał, że smakuje mu również majonez wegański.

Jeśli słowa pana Roberta zachęciły was do przygotowania własnego majonezu, sprawdźcie naszą propozycję.

Majonez to składnik, którego nie może zabraknąć w większości kuchni.Ciasto z majonezem? Ten składnik doskonale sprawdza się nie tylko w sałatkach

Przepis na majonez tradycyjny

Składniki:

  • 350 ml oleju rzepakowego,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu,
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania

Do blendera wbij żółtka, dodaj musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj łyżką. Następnie dodaj trochę oleju i zacznij blendować, używając blendera ręcznego. Gdy masa zgęstnieje, zacznij wlewać powoli pozostały olej, cały czas blendując. W kilka minut powstanie dość gęsty majonez. Jeżeli nie masz blendera, użyj rózgi lub drewnianej łyżki.

Więcej przepisów, w tym na majonez w wersji wegańskiej, znajdziecie w poniższym tekście:

Majonez to składnik, którego nie może zabraknąć w większości kuchni.Przepis na domowy majonez? Mamy kilka propozycji

Więcej o: