Też nie możesz domyć śladów po kleju na słoiku? Są na to sprytne sposoby. Nawet nie musisz szorować

Sezon na przetwory w pełni i nasze kuchnie toną w dżemach, sałatkach ogórkowych i piklach. Do przechowywania weków często używamy słoików, które zostały nam np. po majonezie. Ze względów estetycznych usuwamy firmowe etykiety i to przychodzi łatwo - wystarczy je namoczyć. Dużo trudniej usunąć klej ze słoików. Jak to zrobić, by nie szorować ich godzinami? Poznaj trzy niezawodne i szybkie sposoby na uporczywy klej.
Zobacz wideo

Jeśli chcesz usunąć klej ze słoików, oczywiście możesz moczyć je długie godziny w wodzie z płynem do naczyń, następnie szorować szczotką i na pewno jakiś efekt uzyskasz. Tylko po co tracić czas i energię? Dziś mamy dla ciebie trzy sprawdzone sposoby na pozbycie się kleju po etykietach, dzięki którym zrobisz to szybko i bez wysiłku. 

1. Zmywacz do paznokci

Pierwszy sposób na uporczywy klej to natarcie słoików wacikiem nasączonym zmywaczem do paznokci lub acetonem kosmetycznym. Po prostu zamocz wacik lub kawałek ręcznika papierowego w zmywaczu i, wykonując koliste ruchy, zetrzyj klej z powierzchni słoików. Następnie dokładnie umyj słoiki w ciepłej wodzie, by pozbyć się grudek kleju lub wacika oraz nieprzyjemnego zapachu.

2. Oliwa

Słoiki z nadmiarem kleju ułóż na ściereczce lub ręczniku papierowym. Następnie zamocz pędzel w oleju i dokładnie nasmaruj nim powierzchnię słoika. Następnie odłóż słoiki na ok. godzinę. Po tym czasie suchą ściereczką zetrzyj klej. Słoiki umyj w ciepłej wodzie z płynem do naczyń, by zmyć nadmiar tłuszczu ze szkła.

3. Ocet

Ocet to niezastąpiony środek czyszczący, który świetnie sprawdzi się również przy usuwaniu kleju po etykietach. Wystarczy, że do miski z gorącym octem włożysz słoik i dokładnie go namoczysz. Jeśli nie chcesz jednak wykorzystywać dużej ilości octu, wystarczy, że za pomocą wacika nałożysz gorący płyn na słoik. Klej powinien zejść po kilku pociągnięciach, ale przy tej czynności pamiętaj o używaniu rękawiczek, by się nie poparzyć.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA