Temat, który poruszamy, może wywołać nie lada zdziwienie, ponieważ lód kojarzy nam się z ochładzaniem, a nie czymś, co może pomóc przy gotowaniu. Jak się jednak okazuje, dodatek zamrożonej wody może sprawić, że pieczone przez nas mięso będzie bardziej soczyste i miękkie.
Kucharz i ekspert od chemii gotowania Harold McGee podzielił się swoim odkryciem, które mówi, że mięso z dodatkiem lodu będzie smaczniejsze i tak szybko się nie spiecze, dzięki czemu będziemy mogli dłużej cieszyć się soczystą potrawą.
Wystarczy, że przed włożeniem do piekarnika zrobimy okłady z lodu, lub po prostu umieścimy na kawałku mięsa kilka kostek.
Jak mówi specjalista, zadaniem tego zabiegu ma być wyrównanie temperatury, która oddziałuje zarówno od wewnątrz jak i zewnątrz mięsa. Trik ten idealnie sprawdzi się, gdy będziemy piec indyka lub kurczaka. Zazwyczaj, gdy przygotowujemy te mięsa, zanim wewnętrzna część zdąży się upiec, zewnętrzna jest już sucha i przypieczona. Kostka lodu ma temu zapobiec.
Owszem, działa. Przetestował to Justin Wangler z Kendall-Jackson Wine Centre. Mężczyzna przyznał, że teoria, o której mówi McGee się sprawdza i faktycznie mięso jest bardziej miękkie, aromatyczne, a dodatkowo nie jest takie suche. Test przygotował w profesjonalnych warunkach tak, aby nie mieć żadnych wątpliwości. Kucharz zauważył niemałą różnicę w przygotowanych mięsach i był zadowolony z efektu, który uzyskał. Z takim sposobem teraz suche mięso nie będzie żadnym problemem.