Żółciaka siarkowego nie sposób pomylić z żadnym innym grzybem. Niestety, rzadko bywa zbierany, ponieważ rośnie na drzewach i kojarzy się z niejadalnymi hubami. Wielka szkoda, ponieważ młode owocniki są naprawdę smaczne, chociaż prawdą jest, że podobnie jak huby, żółciaki są pasożytami niszczącymi drzewa. Gdzie szukać żółciaka siarkowego i co z nim zrobić, kiedy już włożymy go do koszyka?
Ten grzyb potocznie jest nazywany "kurczakiem z lasu" z dwóch powodów. Po pierwsze - barwą przypomina pisklęta kury. Po drugie - usmażony na patelni, konsystencją i smakiem przypomina mięso kurczaka. Jednak, zanim wrzucimy żółciaka na rozgrzany tłuszcz, warto poznać kilka cennych wskazówek.
Jadalne są młode owocniki, które wyglądem przypominają grube, piankowate wachlarze. Najczęściej rosną w skupiskach i występują na drzewach liściastych, zarówno tych rosnących, jak również na powalonych kłodach. Można go spotkać nie tylko w lasach, lecz także w parkach, ogrodach i sadach. Żółciak siarkowy występuje od maja do końca października.
Do jedzenia należy wybierać jedynie młode grzyby, które w dotyku są miękkie, mięsiste i strukturą przypominają zbitą gąbkę. Starsze grzyby, które nie są już dostatecznie wilgotne, lepiej zostawić na drzewie - będą łykowate i zwyczajnie niesmaczne. Kiedy już znajdziemy apetyczne okazy przypominające dachówki, przed przyrządzeniem należy je dokładnie opłukać w zimnej wodzie z odrobiną soli. Następnie dwukrotnie obgotować - najpierw przez pół godziny, potem trzeba wylać wodę i obgotować ponownie, tym razem wystarczy 15 minut. Po obgotowaniu możemy opanierować żółciaka jak kanię i usmażyć na rozgrzanej patelni lub pokroić na mniejsze kawałki i ususzyć. Świetnie smakuje także uduszony z cebulą w śmietanie lub drobno posiekany i wykorzystany jako zamiennik mięsa w wegetariańskich flaczkach.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.