Borowik złotopory. Lasy są przepełnione tymi grzybami. Nie wszyscy jednak wiedzą, czy są jadalne

Borowik złotopory to grzyb, który w ostatnim czasie króluje w lasach w wielu regionach Polski. Wygląda nietypowo, więc wiele osób waha się, czy zabierać go ze sobą do domu. Czy borowik złotopory to grzyb jadalny? Odpowiadamy.

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Wielu osób w mediach społecznościowychprześciguje się, publikując zdjęcia, wypełnionych po brzegi grzybami koszy i wiaderek. Czy znajdują się tam borowiki złotopore?

Zobacz wideo Ciastka grzybki - deser retro [PRZEPIS]

Borowik złotopory - czy ten grzyb jest jadalny?

Borowik złotopory to mimo swojego wyjątkowego wyglądu dość pospolity grzyb. Znany jest również pod innymi nazwami:

  • borowik złotawy,
  • czerwona noga,
  • podgrzybek złotopory,
  • złoty grzyb
  • grzyb zającowy,
  • grzyb zajęczny.

Występuje zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych - na całej półkuli północnej. Grzybiarze mogą zbierać je od czerwca do listopada. Jest jadalny, jednak ma charakterystyczny kwaśny smak. Nadaje się głównie jako dodatek do zup i sosów.

 

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak długo gotować grzyby? Zasad jest kilka. Przede wszystkim: do miękkości. A oprócz tego, nie za długo, by nie straciły smakuJak obgotować grzyby? Zastosuj metodę babć

Jak rozpoznać borowika złotoporego? Jest podobny do tych grzybów

Borowik złotopory może osiągać wielkość nawet do 10 cm. Kapelusz jest zazwyczaj brązowy, żółtobrązowy, oliwkowy lub bordowy,  a dodatkowo jest pokryty suchą, matową warstwą. Wraz ze wzrostem, starsze borowiki złotopore stają się płaskie i bardziej zapadnięte. Charakterystyczne są pęknięcia kapelusza, które pojawiają się wraz z wiekiem grzyba lub w okresie suszy. W ich miejscach pojawi się miąższ - koloru białego lub czerwonego. Pod kapeluszem ma żółtawe rurki, które z wiekiem stają się bardziej zielone.

Pieczone rydzeLasy Państwowe zdradzają przepis na najlepsze rydze. Tak zapiekane smakują każdemu

Do borowika złotoporego podobny jest na przykład podgrzybek zajączek, który również jest jadalnym grzybem. Ten drugi nie pęka jednak pod wpływem suszy, a jego miąższ nie sinieje, gdy dojdzie do uszkodzeń grzyba. Z borowikiem złotoporym można też pomylić takie grzyby jak podgrzybek oprószony i podgrzybek obciętozarodnikowy.

Więcej o: