Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Wielu osób w mediach społecznościowychprześciguje się, publikując zdjęcia, wypełnionych po brzegi grzybami koszy i wiaderek. Czy znajdują się tam borowiki złotopore?
Borowik złotopory to mimo swojego wyjątkowego wyglądu dość pospolity grzyb. Znany jest również pod innymi nazwami:
Występuje zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych - na całej półkuli północnej. Grzybiarze mogą zbierać je od czerwca do listopada. Jest jadalny, jednak ma charakterystyczny kwaśny smak. Nadaje się głównie jako dodatek do zup i sosów.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Borowik złotopory może osiągać wielkość nawet do 10 cm. Kapelusz jest zazwyczaj brązowy, żółtobrązowy, oliwkowy lub bordowy, a dodatkowo jest pokryty suchą, matową warstwą. Wraz ze wzrostem, starsze borowiki złotopore stają się płaskie i bardziej zapadnięte. Charakterystyczne są pęknięcia kapelusza, które pojawiają się wraz z wiekiem grzyba lub w okresie suszy. W ich miejscach pojawi się miąższ - koloru białego lub czerwonego. Pod kapeluszem ma żółtawe rurki, które z wiekiem stają się bardziej zielone.
Do borowika złotoporego podobny jest na przykład podgrzybek zajączek, który również jest jadalnym grzybem. Ten drugi nie pęka jednak pod wpływem suszy, a jego miąższ nie sinieje, gdy dojdzie do uszkodzeń grzyba. Z borowikiem złotoporym można też pomylić takie grzyby jak podgrzybek oprószony i podgrzybek obciętozarodnikowy.