Dietetyk wskazał najlepsze pieczywo z Lidla. Skład jest prosty, a cena nie zwala z nóg

Pieczywo to nieodłączny element diety, z którego czasem trudno zrezygnować. Ważne jest jednak aby pomimo wszystko wybierać to, które odpowiednie jest dla organizmu. Dietetyk wybrał się do Lidla i pokazał co najlepiej zakupić. Nie tylko prosty skład zachęca do ich kupienia, ponieważ ceny są również przystępne.

Coraz więcej osób decyduje się na zdrowe jedzenie i bierze pod uwagę składy produktów spożywczych. Jednak pomoc kogoś bardziej doświadczonego na pewno ułatwi cały proces wdrożenia w zdrowszy tryb życia. Na ratunek przychodzą eksperci, którzy swoim fachowym okiem mogą wspomóc niejedną osobę. Takim specjalistą jest doktor Michał Wrzosek. Jest on dietetykiem klinicznym i sportowym, a także autorem Metody Respo, która jak sam napisał jest "najbardziej dopasowaną dietą na rynku". Pomaga on indywidualnie, a także dzieli się swoją wiedzą za darmo na platformie TikTok. Na jednym filmiku po wcześniejszym przeczytaniu składu wskazał najlepsze pieczywo z Lidla. Dzięki temu rankingowi każdy znajdzie coś dla siebie.

Doskonały wybór dietetyka

Oczywiste jest to, że im krótsza lista składników, tym lepszy jest wypiek. Pierwszym wyborem doktora był chleb żytni bez drożdży. W jego skład wchodzi jedynie 5 produktów i jest to mąka żytnia (typ 1400 i typ 720), woda, cukier, sól i olej rzepakowy. Jak można usłyszeć na filmie jest to najlepsze pieczywo w sklepie, a jego cena to 2,99 zł.

Kolejną propozycją, którą podzielił się dietetyk są bułki grahamki. Ich skład jest dużo lepszy od najpopularniejszych bułek kajzerek. Zawierają w sobie bardziej wartościową mąkę graham, mąkę pszenną, żytnią, wodę, drożdże, olej rzepakowy, a także sól, cukier i słód pszenny jasny. Podkreślone jest również to, że mogą zawierać gorczycę, jajka, mleko, nasiona sezamu i soję. Cena za jedną bułkę to zaledwie 0,69 zł.

Kolejnym wypiekiem, na który warto zwrócić uwagę jest chleb pełen ziaren. Nie ma w sobie żadnych zbędnych składników, a zawarte w nim nasiona podnoszą zawartość błonnika. Za 400 g pieczywa zapłacimy 4,29 zł. W składzie znajduje się ziarno żyta, nasiona słonecznika, siemię lniane i kilka innych niezbędnych do stworzenia go produktów.

Chleb słonecznikowy to kolejny wypiek, który znajduje się na liście najlepszych. Za 500 g zapłacimy jedynie 2,99 zł. W składzie znajduje się mąka żytnia i pszenna, woda, ziarna słonecznika, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, drożdże i mąka z prażonego słodu pszennego.

Ostatnią propozycją jest bio pieczywo żytnie. Doktor zauważa, że bio nie zawsze oznacza zdrowiej, jednak to pieczywo można bez wahania włączyć do diety. Skład jest naprawdę prosty, ponieważ zawiera jedynie 6 składników. Znajdziemy w nim żyto pełnoziarniste, wodę, płatki ziemniaczane, cukier, drożdże i sól jodowaną. Za 100 g pieczywa zapłacimy 1,69 zł.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.