To ostatnie chwile na zamknięcie słodkiego smaku warzyw na zimę. Jak zamrozić i odmrozić pomidory?

Zima jest okresem, gdy zaczynamy najbardziej tęsknić za słodkimi i soczystymi smakami. To właśnie ich można zasmakować tylko latem. A co jeśli znamy sposób na to, jak cieszyć się słodyczą warzyw nawet w chłodne dni? Zdradzamy jak to zrobić.

Nic tak nie męczy niż chęć zaznania smaku słodkiego warzywa lub owocu, kiedy nie ma na niego sezonu. Wtedy właśnie żałuje się, że nie znało się sposobu na jego zatrzymanie.

Zimą szczególnie tęsknimy za mięsistymi i soczystymi pomidorami. Niestety o tej porze roku ich smak znacznie się zmienia i nie są one już tak bardzo słodkie. Istnieje jednak sposób, aby ten niezapomniany aromat zamknąć w naszym domu i wyciągnąć go, wtedy kiedy będzie taka ochota. Zamrożony pomidor nie będzie odpowiedni na kanapki, lecz idealne sprawdzi się do sosów i zup. Jak zamrozić i odmrozić to warzywo, aby zachowało swój najlepszy smak? Podpowiadamy.

Jak zamrozić pomidory?

Sezon, kiedy pomidory są najsmaczniejsze za niedługo się kończy. Oznacza to, że jak najszybciej trzeba zaopatrzyć się w ich większe ilości. Gdy jednak zapasy są już duże należy je odpowiednio zabezpieczyć. Najpopularniejszym sposobem jest zamrożenie produktu. Trzeba jednak zrobić to umiejętnie. Aby warzywa po odmrożeniu były soczyste i miękkie należy je starannie umyć i osuszyć. Następnie każdego pomidora włóż w oddzielne opakowanie foliowe lub wyłóż na blaszce. Tak przygotowane umieść w zamrażarce. Gdy będą one lekko zmrożone można je przełożyć do jednego opakowania. Taka metoda gwarantuje, że nie skleją się z sobą, a ich późniejsze wyjęcie będzie łatwiejsze.

Jak odmrozić pomidory?

Ta czynność również wymaga stosowania się do kilku kroków. W pierwszej kolejności wyjęte warzywa należy przepłukać pod ciepłą wodą. Przyspieszy to proces rozmrażania, a także ułatwi zdjęcie skórki. Następnie po umyciu należy odłożyć je na około 10-15 minut do całkowitego rozmrożenia. Temperatura powinna być pokojowa. Po wszystkim możesz używać ich do zup i sosów. Pamiętaj jednak, że zamrożone pomidory można przechowywać maksymalnie do 12 miesięcy.

Więcej o: