Więcej trików i porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Trik, który zaprezentowała na Instagramie Katarzyna Bosacka, był naprawdę prosty i możliwe, że wielu osobom już znany. Dziennikarka odkroiła od sałaty ściemniałe końcówki, zawinęła ją w czystą ściereczkę kuchenną zwilżoną wodą, a następnie włożyła do szklanego pojemnika i wstawiła do lodówki. "Dzięki temu sałata przeżyje jeszcze wiele, wiele dni" - zapewniała w filmiku.
Natalia, nasza koleżanka z redakcji, postanowiła sprawdzić trik Bosackiej. Na początku była dość sceptycznie nastawiona.
W necie roi się od kiepskich sztuczek na przechowywanie jedzenia. Kiedy jednak zobaczyłam panią Bosacką, która owijała sałatę w ściereczkę, pomyślałam: 'Ostatni raz sprawdzam trik z Internetu'. No i się nie zawiodłam.
Zamiast sałaty sięgnęła jednak po koperek i pietruszkę. Zawinęła je w delikatnie namoczoną ściereczkę tak, by nic nie wystawało, i schowała do lodówki. - Po trzech dniach zajrzałam do środka w obawie, czy przypadkiem nie rodzi się tam jakieś nowe życie, ale wszystko wyglądało idealnie - opowiada. Po tygodniu wyjęła zieleninę z lodówki i odwinęła ze ściereczki.
Była w stanie idealnym, pachniała jak pierwszego dnia ze straganu, nie była wiotka i zero oznak gnicia. No cóż mogę powiedzieć: Pani Kasiu, lipy nie ma!
Ciekawą metodą przechowywania koperku jest włożenie go do słoika. Ale do środka nie dodaje się wody ani żadnych innych dodatków. Wystarczy oberwać korzonki i łodygi, a całą resztę włożyć do naczynia, dobrze je zakręcić i odstawić do lodówki. Warunkiem jest absolutny brak wody. Tak przechowywany koperek z pewnością straci nieco jędrności, ale jego smakiem będziecie mogli cieszyć się nawet do dwóch tygodni.
Możecie również sprawdzić trik ze słoikiem i solą. Więcej przeczytacie o nim w poniższym tekście:
To, o czym należy pamiętać zarówno podczas przechowywania ziół, jak i warzyw, mięs czy serów, to pozbycie się plastikowej folii. Nie przepuszcza powietrza, przez co produkty mogą szybciej się psuć.