Przetestowała trik Bosackiej ze ściereczką i koperkiem. Pokazała, jak wyglądał po tygodniu

Jakiś czas temu Katarzyna Bosacka pokazywała, jak przedłużyć świeżość sałaty z pomocą zwykłej ściereczki kuchennej. Dzięki temu trikowi warzywo miało być zdatne do jedzenia jeszcze przez wiele dni. Natalia, nasza koleżanka z redakcji, postanowiła przetestować ten sposób na koperku i pietruszce. Gdy wyjęła je po tygodniu, była zdziwiona.

Więcej trików i porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Trik, który zaprezentowała na Instagramie Katarzyna Bosacka, był naprawdę prosty i możliwe, że wielu osobom już znany. Dziennikarka odkroiła od sałaty ściemniałe końcówki, zawinęła ją w czystą ściereczkę kuchenną zwilżoną wodą, a następnie włożyła do szklanego pojemnika i wstawiła do lodówki. "Dzięki temu sałata przeżyje jeszcze wiele, wiele dni" - zapewniała w filmiku. 

Natalia, nasza koleżanka z redakcji, postanowiła sprawdzić trik Bosackiej. Na początku była dość sceptycznie nastawiona.

W necie roi się od kiepskich sztuczek na przechowywanie jedzenia. Kiedy jednak zobaczyłam panią Bosacką, która owijała sałatę w ściereczkę, pomyślałam: 'Ostatni raz sprawdzam trik z Internetu'. No i się nie zawiodłam.
Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Zamiast sałaty sięgnęła jednak po koperek i pietruszkę. Zawinęła je w delikatnie namoczoną ściereczkę tak, by nic nie wystawało, i schowała do lodówki. - Po trzech dniach zajrzałam do środka w obawie, czy przypadkiem nie rodzi się tam jakieś nowe życie, ale wszystko wyglądało idealnie - opowiada. Po tygodniu wyjęła zieleninę z lodówki i odwinęła ze ściereczki. 

Była w stanie idealnym, pachniała jak pierwszego dnia ze straganu, nie była wiotka i zero oznak gnicia. No cóż mogę powiedzieć: Pani Kasiu, lipy nie ma!

Inne sposoby na przedłużenie świeżości koperku

Ciekawą metodą przechowywania koperku jest włożenie go do słoika. Ale do środka nie dodaje się wody ani żadnych innych dodatków. Wystarczy oberwać korzonki i łodygi, a całą resztę włożyć do naczynia, dobrze je zakręcić i odstawić do lodówki. Warunkiem jest absolutny brak wody. Tak przechowywany koperek z pewnością straci nieco jędrności, ale jego smakiem będziecie mogli cieszyć się nawet do dwóch tygodni.

Możecie również sprawdzić trik ze słoikiem i solą. Więcej przeczytacie o nim w poniższym tekście:

To, o czym należy pamiętać zarówno podczas przechowywania ziół, jak i warzyw, mięs czy serów, to pozbycie się plastikowej folii. Nie przepuszcza powietrza, przez co produkty mogą szybciej się psuć. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.