Więcej treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Siostra Bożenna przy okazji porównania posiłków, którymi raczą się politycy, z tymi w szpitalach, zwróciła uwagę na ważną kwestię, jaką jest niedofinansowanie ochrony zdrowia.
Bardzo się cieszę, że panom posłom, europosłom i ministrom smakują za***iście drogie steki, które na pewno były sfinansowane z własnych środków i nic mnie do tego. Jeśli jednak byłyby z pieniędzy publicznych, to można by się pokusić o stwierdzenie, że Mamaginekolog Gate to jednak wciąż pikuś.
Dalej pielęgniarka przypomniała, ile wynosi dzienna stawka żywieniowa na polskiego pacjenta. "To coś pomiędzy 6-11 zł i wygląda bardziej jak na drugim slajdzie" - pisze. Na drugim zdjęciu w poście Siostry Bożenny widzimy kilka szpitalnych posiłków: po dwie kromki chleba na talerzu, kawałek masła, dwa plasterki wędliny, ewentualnie biały ser lub jakieś warzywo. Nie wygląda to zachęcająco.
Dyskusja o tym, jakie jedzenie podawane jest w szpitalach, powraca co jakiś czas. Posiłki często wyglądają mało apetycznie i ubogo. Pacjenci skarżą się, że są niesmaczne. Najwyższa Izba Kontroli w raporcie z 2018 roku informowała nawet, że niektóre produkty mogą być szkodliwe.
Jeśli jednak stawka wynosi zaledwie kilka złotych, to nie jest to zaskakujące. Serwis o2.pl podawał, że w 2020 roku Sieć Obywatelska Watchdog Polska oszacowała, że na dzienne wyżywienie pacjenta ochrona zdrowia przeznacza średnio jedynie 6-7 zł, czyli mniej więcej tyle, ile podała w swoim poście pielęgniarka. Trudno za tak niewielką kwotę stworzyć zbilansowany posiłek. Nie bez znaczenia jest też na pewno wysoka inflacja, która również wpływa na jakość szpitalnych dań.
Jednocześnie wciąż nie zostały przeprowadzone reformy, które poprawiłyby jakość żywienia pacjentów. W marcu 2022 został opublikowany projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach. Nie zostało jednak wówczas sprecyzowane, kto sfinansuje proponowane w nim zmiany, choć, jak pisze Puls Medycyny, resort zapewnia, że "projekt rozporządzenia nie będzie miał wpływu na budżet państwa i budżety jednostek samorządu terytorialnego".
W grudniu 2022 portal podawał, że rozporządzenie ma wejść w życie 1 kwietnia 2023. W sierpniu 2022 serwis prawo.pl informował, że Związek Powiatów Polskich wyliczył, że nowe standardy żywienia w szpitalach podniosłyby koszt działalności szpitali o 25 proc. Z kolei Związek Województw RP uważa, że zmiany wymagają obecności dietetyka na oddziale - ich zdaniem powinien być to co najmniej jeden etat na 20 pacjentów.
Co zawarto w projekcie? Zapisano w nim szczegółowe opisy diet wraz z rekomendacjami i określeniem wartości odżywczych i energetycznych posiłków. Prawo.pl pisze o kaloryczności, która ma wynosić od 2000 do 2200 kcal dla kobiet i od 2200 do 2400 kcal dla mężczyzn. Ponadto posiłki mają być zbilansowane i podawane od trzech do pięciu razy dziennie. Dieta ma być urozmaicona i różnorodna. Zapisano również że do każdego posiłku mają być dodawane warzywa i owoce w ilości co najmniej 400 g dziennie.
Zostały także uwzględnione różne rodzaje diet, m.in.: lekkostrawna, bogatobiałkowa, niskobiałkowa, łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, eliminacyjna, papkowata, płynna czy płynna wzmocniona.
Źródło: instagram.com, o2.pl, pulsmedycyny.pl, prawo.pl