Szpitalne jedzenie w Polsce. Na co mogą liczyć pacjenci szpitali?

Szpitalne jedzenie w zdecydowanej większości nie jest chwalone przez pacjentów. Zewsząd dochodzą skargi na ilość i jakość porcji oferowanych podczas pobytu w publicznych placówkach.

Szpitalne jedzenie w Polsce: ile wynosi stawka żywieniowa na pacjenta?

Szpitalne jedzenie w Polsce nie cieszy się dobrymi opiniami. W internecie można codziennie znaleźć nowe zdjęcia tego, w jaki sposób żywieni są pacjenci w placówkach opieki zdrowia i delikatnie mówiąc nie są to zachęcające obrazki. Biorąc pod uwagę, że podczas rekonwalescencji chorzy powinni spożywać posiłki pełnowartościowe i dopasowane do ich potrzeb, to to co serwowane jest na śniadania, obiady i kolacje pozostawia wiele do życzenia. Trudno się jednak dziwić, że na talerze w szpitalach trafiają najtańsze wędliny, a także słabej jakości pieczywo, warzywa i owoce skoro stawka żywieniowa na pacjenta dziennie waha się zazwyczaj między 14 a 25 złotych brutto. Jedynie nieliczne szpitale w kraju mogą pochwalić się wyższą stawką sięgającą około 45 złotych (należy do nich m.in. Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie). 

Nie lubisz zdrowego jedzenia ze względu na jego smak? Naukowcy znaleźli sposób, który pomoże ci je polubićJak "przeprogramować" swój smak, żeby polubić zdrowe jedzenie? Naukowcy podają prostą metodę. Pomoże np. kakao

Jedzenie w szpitalach: co mówi ustawa?

Jedzenie w szpitalach to temat rzeka jeśli chodzi o spostrzeżenia pacjentów. Dla ustawodawcy kwestia ta jednak nie jest aż tak bardzo frapująca, gdyż trudno znaleźć bardziej szczegółowe jej rozwinięcie w przepisach prawa. Jedyna wzmianka dotycząca żywienia w szpitalach zawarta jest w ustawie o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Tam określone jest ono jako świadczenie towarzyszące, które ma być adekwatne do stanu zdrowia. Jest to zbyt ogólne określenie, aby móc na jego podstawie cokolwiek wywnioskować. 

Zobacz wideo Pomysł na szybki obiad - makaron jednogarnkowy

Jedzenie szpitalne: śniadanie

Jedzenie szpitalne to trzy główne posiłki: śniadanie, obiad i kolacja. W większości placówek to pierwsze serwowane jest około 7 rano, co oznacza, że pacjenci przyjęci na oddział po tej godzinie raczej nie mogą liczyć na otrzymanie swojej porcji. Zazwyczaj na śniadanie podawane jest:

  • białe pieczywo
  • porcja masła
  • zupa mleczna
  • wędlina drobiowa
  • serek twarogowy

Do tego zazwyczaj można korzystać w nieograniczonej ilości z herbaty. Pacjenci wskazują, że jedzenie szpitalne na śniadanie to bardzo monotonne, słabe jakościowo produkty, a porcje są zwykle niewystarczające. Takie sugestie pojawiają się zarówno w odniesieniu do zwykłych, niewielkich powiatowych szpitali jak i szpitali klinicznych zlokalizowanych w dużych ośrodkach miejskich. 

Jedzenie szpitalne: obiad

Głównym posiłkiem w menu szpitalnym jest obiad. Zazwyczaj trafia on do chorych w okolicy godziny 13. Obiad składa się z zupy i drugiego dania. Zupy zwykle oparte są o bukiet warzyw sezonowych, raz w tygodniu pojawia się rosół. Z kolei drugie danie to porcja mięsa/ryby i ziemniaki. Do obiadu podawany jest zazwyczaj kompot lub inny napój. 

Większość szpitali oferuje możliwość wyboru diety wegetariańskiej. Należy także pamiętać, że grupa pacjentów, którzy mają szczególne potrzeby żywieniowe ze względu na stan zdrowia i przebyte schorzenia, korzysta z posiłków dietetycznych. 

Jedzenie szpitalne: kolacja

Jedzenie szpitalne to także kolacja, która w większości placówek podawana jest dość wcześnie, bo już około 17. Najczęściej to powtórzenie tego co trafia na talerze na śniadanie. Często wieczorem dodatkowo podawany jest słodki dżem i kakao do picia. Największym mankamentem tego posiłku oprócz jakości i ilości podawanych produktów jest stosunkowo wczesna pora ich serwowania. Pacjenci mają więc około 14 godzin przerwy między kolejnymi posiłkami (kolacją a śniadaniem), co sprawia, że większość z nich jest skazana na korzystanie z własnych zapasów żywności i wody.  

Otyłość brzuszna, nazywana też centralną, trzewną, androidalną, otyłością typu jabłka, otyłością typu męskiego jest przewlekłą chorobą, która cechuje się patologicznym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha i klatki piersiowej.Etykiety z informacją, ile ćwiczyć, by stracić kalorie skutecznie pomagają w walce z otyłością? Badacze tłumaczą

Jedzenie w polskich szpitalach: catering czy własna kuchnia?

Jakość jedzenia w polskich szpitalach uzależniona jest od wielu czynników. Jednym z nich jest to, kto odpowiada za przygotowywanie posiłków. Część placówek posiada własne zaplecze kuchenne, co w większości przypadków sprawia, że przygotowywane posiłki trafiają do pacjentów ciepłe i smaczniejsze niż w przypadku, gdy za ich dostarczenie odpowiada firma cateringowa. Jednak nie jest to regułą. Zdarza się, że to właśnie jedzenie przygotowywane na zewnątrz jest zdecydowanie lepiej zbilansowane i bardziej smakuje rekonwalescentom. 

Zobacz też: Dania zbawienne dla twoich jelit. Kisiel z siemienia znasz, a azjatyckie congee?

Więcej o: