Dietetyk poleciał do Włoch i postawił sprawę jasno - to ten makaron jest najzdrowszy. Kupisz go w każdym sklepie

Doktor dietetyki, Michał Wrzosek jakiś czas temu wybrał się do Rzymu, by pokazać swoim odbiorcom, jaki makaron jest najzdrowszy i dostarcza najwięcej wartości odżywczych. Niejeden Włoch syknie z niedowierzaniem "Mamma mia!", ale niestety - jaśniutki makaron z mnóstwem glutenu nie powinien być wyborem numer jeden. Jaki makaron wybierać w takim razie? Wrzosek odpowiada jasno: integrale.

Więcej ciekawostek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Trudno wyobrazić sobie życie bez makaronu. Nie masz pomysłu na obiad - cyk, spaghetti z sosem bolońskim. Nudzi ci się i coś mogłoby wjechać na ruszt? - makaron z serem i pieczarkami. Co najlepsze do rosołu i pomidorowej? Oczywiście kluseczki. W lodówce pełno resztek? Zapiekanka makaronowa lub szybka sałatka. Prawda jest taka, że nasze domowe gotowanie bez makaronu byłoby smutniejsze i na pewno bardziej skomplikowane, a także wyjścia do włoskich trattorii straciłyby sens, gdyby z kart zniknęły aromatyczne pasty. 

Polacy przejęli od Włochów miłość do makaronów i ten element na stałe wszedł do naszego menu i nic nie wskazuje na to, by miał się z niego wyprowadzić. Jednak ten makaron, który najczęściej jemy, wcale nie jest tym najzdrowszym. Michał Wrzosek mówi o tym jasno z jednego z rzymskich sklepików i radzi, jaki wybierać.

Jasny, pszenny makaron robiony z miałkiej mąki z dużą zawartością glutenu jest po prostu pyszny. Jest także zapychający i zawiera mnóstwo węglowodanów, dlatego po zjedzeniu solidnej porcji pszennego makaronu możemy czuć się ciężko. Niestety, nie zawiera on także zbyt wielu cennych składników odżywczych, więc musielibyśmy się trochę nakombinować, by odpowiednio zbilansować posiłek z dużą ilością makaronu, szczególnie kiedy bardzo go lubimy i potrafimy jeść go często i dużo. Niestety, węglowodany użalezniają - po ich zjedzeniu w mózgu uwalniają się hormony szczęścia, czyli serotoniny, dopaminy i endorfiny. Kiedy poziom szczęścia spadnie, mamy ochotę na więcej i więcej. Na szczęście nie musisz rezygnować z ulubionych potraw w trosce o swoje zdrowie ani tym bardziej nie musisz obawiać się smutnego życia bez makaronu. Wystarczy zamienić makaron z białej pszenicy na integrale.

 

Jaki jest najzdrowszy makaron?

Co to jest makaron integrale? To po prostu makaron pełnoziarnisty, który kupisz w każdym sklepie. Dlaczego warto zamienić jasny makaron pszenny na pełnoziarnisty? Lista korzyści jest długa. Po pierwsze, pełnoziarnisty, to znaczy z pełnego ziarna, czyli w jego skład wchodzą także otręby czy kiełki. Taki makaron zawiera dużo więcej składników odżywczych i cennych minerałów. Zawiera więcej białka i błonnika, dlatego po zjedzeniu porcji makaronu pełnoziarnistego dłużej jesteśmy najedzeni. Dodatkowo ciemny makaron jest niej kaloryczny, co pozwala na łatwiejsze i smaczniejsze bilansowanie posiłków. Kolejną sprawą jest to, że makaron z pełnego ziarna siłą rzeczy zawiera nieco mniej glutenu, dlatego osoby z wrażliwymi jelitami nie będą odczuwały nieprzyjemności trawiennych. No i na koniec - ciemny makaron jest twardszy, dlatego, jeśli na chwilę wyjdziesz z kuchni, nie musisz bać się, że się rozgotuje. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.