Kulajda - czeska zupa grzybowa o niezwykłym smaku. Podstawą jest kwaśny dodatek i ubrane jajeczko

Kulajda to zupa, która zajadają się Czesi, ale jest tak pyszna i aromatyczna, że powinna być szerzej znana także w kraju nad Wisłą. Podstawą są oczywiście grzyby - jesienią świeże, zimą suszone lub połączone pół na pół z pieczarkami. To jednak nie wszystko. Jak zrobić idealną czeską polewkę, która sprawdzi się na obiad w piątek? Nie zapomnij o occie i jajku - najleiej, gdyby żółtko się rozpływało.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kulajda brzmi tak jakoś przyjemnie i zachęcająco. To zupa, której aromatu i smaku nie da się pomylić z żadną inną. Jest intensywna, głęboka i nieco kwaśna za sprawą octu, który jest jej nieodłącznym składnikiem. Podaje się ją obowiązkowo z jajkiem w koszulce, co dodatkowo zachęca do pałaszowania nietypowej grzybowej. Jak się za nią zabrać? Nic prostszego. Oto nasza dzisiejsza propozycja na obiad w piątek. 

Kulajda - przepis na nietypową grzybową z jajkiem w ubranku

Składniki:

  • 1 większa szklanka suszonych grzybów
  • 300 g pieczarek lub boczniaków
  • ok. 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1,5 l lekkiego rosołu lub bulionu
  • masło
  • sól, pieprz, ocet, szczypta cukru
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • kwaśna śmietana
  • 2-3 łyżki mąki
  • jajka (ile porcji, tyle jajek)
  • posiekany koperek to dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Suszone grzyby najpierw namocz, najlepiej całą noc. Jeśli nie masz tyle czasu, skrusz je w dłoniach, wsyp do miski i zalej ciepłą wodą, by zmiękły. 
  2. W garnku roztop masło i dodaj miękkie grzyby oraz pokrojone pieczarki lub boczniaki. Podsmażaj kilka minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj ziemniaki i zalej całość bulionem oraz wodą, w której moczyły się grzyby. Dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. 
  3. Do rondelka wlej kilka chochelek wywaru, dodaj ok. 150 g śmietany, płaską łyżkę cukru i 30 ml octu. Całość dokładnie wymieszaj i wlej do garnka. 
  4. Przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść solidną łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki. Za pomocą łopatki energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj do zupy i gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
  5. Przygotuj jajka w koszulce. W garnki zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką octu. Woda powinna wrzeć, ale nie może się mocno pienić. Następnie za pomocą łyżki zrób wir w środku garnka i ostrożnie wbij do niego jajko. Zmniejsz płomień i już nie mieszaj. Gotuj jajko, aż białko w całości się zetnie. Następnie wyłów je łyżką cedzakową i połóż na talerz z zupą. Całość lekko oprósz pieprzem i dodaj posiekany koperek. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA