Drożyzna w sklepach? W Belgii wiedzą, jak oszczędzić na zakupach. Poznaj proste metody [TOP 6]

Drożyzna już od dłuższego czasu daje się we znaki. Jednak kiedy musimy zrobić zakupy, okazuje się, że nawet podstawowe produkty zaczynają kosztować krocie. Nie tylko Polska zmaga się z tym problemem. Belgowie, którzy próbują zaoszczędzić, wymyślili pewne rozwiązanie.
Zobacz wideo Zakupy bez listy oznaczają większy paragon i przepełnioną lodówkę? "Zlecam zakupy mężowi"

Jak zrobić tanie zakupy? Wydawałoby się, że w obecnych czasach to wręcz niemożliwe. Ceny w sklepach nieustannie rosną, przez co bardzo często rezygnujemy z niektórych produktów. Belgowie postanowili zastosować pewne rozwiązanie.

Tanie jedzenie, czyli jak nie marnować i zaoszczędzić?

Wysokie ceny w sklepach dotykają wiele krajów. Belgowie, którzy starają się zrobić zakupy, nie wydając przy tym kroci, zaopatrują się w mrożoną żywność. Jak czytamy na portalu "Le Soir" według belgijskich ustaleń ceny produktów w supermarketach w tym kraju wzrosły o 20 procent. Drożyzna sprawiła, że zauważono trend kupowania mrożonek. 

Zaletą tego rozwiązania jest nie tylko niższa cena, ale również dłuższy termin do spożycia. Jak czytamy w artykule, kupując mrożonki, można zaoszczędzić nawet 30 procent, ponieważ świeże warzywa, czy owoce są wyjątkowo drogie.

Na przykład, podczas gdy kalafior ważący około 850 g kosztuje 2,79 euro za sztukę w Delhaize, to 600 g mrożonego kalafiora będzie kosztować tylko 0,75 euro. Również w Delhaize, gdzie 200 g świeżego szpinaku kosztuje 1,79 euro, Iglo oferuje 500 g mrożonego, posiekanego szpinaku za 1,65 euro

- podaje przykład portal "Le Soir".

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób na tanie zakupy. Sprawdzone patenty

Belgijski sposób na tanie zakupy może być jednym z rozwiązań, które pomogą nam zaoszczędzić sporą sumę pieniędzy. Jednak jest jeszcze kilka innych metod wartych wypróbowania. Poniżej przygotowaliśmy listę propozycji.

  1. Nie wychodź na zakupy bez listy. Sprawdzenie zawartości lodówki, szafek, czy szuflad pozwala szybko ocenić, czego brakuje i co jest niezbędne. Sporządzenie konkretnej listy sprawia, że oszczędzamy czas i pieniądze podczas robienia zakupów. Ważne, aby ściśle trzymać się planu i nie spacerować bez celu po sklepie. 
  2. Zaplanuj posiłki na cały tydzień. Poświęć chwilę na zrobienie jadłospisu. Dzięki temu kupisz tylko to, co będzie niezbędne do przygotowania posiłków.
  3. Określ budżet na jedzenie. Przeanalizuj zakupy z poprzedniego tygodnia. Zobacz, z których produktów możesz zrezygnować następnym razem. Czasem drobne rzeczy sprawiają, że po zsumowaniu wychodzi niezła kwota, którą masz szansę zaoszczędzić i przeznaczyć na inny cel.
  4. Nie kupuj na zapas. Tego rodzaju praktyka najczęściej kończy się marnowaniem żywności i stratą pieniędzy.
  5. Analizuj rabaty, porównuj ceny w sklepach. Oczywiście nie każdy ma na to czas, ale jeśli znajdziesz chwilę, przejrzyj gazetki promocyjne i zobacz, gdzie uda się zaoszczędzić.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.