• Link został skopiowany

Do sezonu grzybowego jeszcze hen daleko, ale one już są. To skarb dla grzybiarzy

Wiosna dopiero nieśmiało objawia się w przyrodzie, ale one już rosną w najlepsze. Grzybiarze zacierają ręce, bowiem rozpoczął się sezon na najsmaczniejsze wiosenne grzyby - smardze. Jak je przyrządzić i gdzie ich szukać? Lasy lepiej omijaj.
Wiosna to sezon na smardze
Rudenko Yevhen /Shutterstock

Więcej ciekawostek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie każdy wie, że tak naprawdę sezon grzybowy trwa cały rok. Oczywiście najwięcej jadalnych gatunków zbiera się późnym latem i jesienią, ale wiosną także rosną grzyby i to jedne z najsmaczniejszych. Od kilku dni grzybiarze tłumnie ruszają na spacery i wytężają wzrok, ponieważ zaczął się sezon na smardze. Co to za grzyby i gdzie je można zbierać? 

Wiosenny sen grzybiarzy się spełnia - sezon na smardze rozpoczęty

Smardz jadalny to grzyb, który występuje na całym świecie z wyjątkiem Antarktydy i chociaż najpowszechniej występuje na terenie Europy, w Polsce dość trudno go spotkać, a najczęściej występuje na obszarze południowej i południowo-zachodniej Polski. Smardze rosną w lasach, w parkach i ogrodach, i można spodziewać się ich w bliskim sąsiedztwie jesionów, wierzb, olch i niektórych drzew owocowych. Często występują pod świerkami i sosnami. Lubią gleby żyzne i dobrze nawożone, dlatego nietrudno zobaczyć smardze w przydomowych ogródkach i na łąkach. 

Smardz jadalny pod częściową ochroną
Smardz jadalny pod częściową ochroną istockphoto.com / Nataliia_Melnychuk

Smardze to niewielkie grzyby o charakterystycznym kształcie. Najczęściej mają niski, jasny trzon i stożkowaty kapelusz przypominający nieregularną siatkę. Kolor kapelusza zależy od poziomu nasłonecznienia oraz miejsca, w którym rośnie grzyb. Najczęściej przybiera barwę od jasnobeżowej przez ochrową do brązowej. Dorosłe osobniki osiągają wysokość do 15 cm. Miąższ jest delikatny, lekko woskowy, natomiast zapach orzechowo-korzenny. 

Smardze to grzyby bardzo cenione za swój łagodny, lekko korzenny smak. Są idealnym dodatkiem do sosów i zup, fantastycznie współgrają z daniami z dziczyzny oraz drobiu, np. kaczek. Idealnie nadają się do duszenia i suszenia, jednak nie zaleca się spożywania ich na surowo. 

W Polsce smardz jest objęty częściową ochroną od 2014 roku. Oznacza to, że możliwe jest jego zbieranie jedynie na własny użytek w prywatnych ogrodach, łąkach i terenach zielonych. Zbieranie smardzów w lasach jest niezgodne z prawem i może grozić mandatem.

Smardz i piestrzenica kasztanowata. Jedna pomyłka i szpital murowany

Smardz jadalny jest niestety bardzo często mylony z trującą piestrzenicą kasztanowatą. Piestrzenice mają ciemniejszy kapelusz, którego kształt jest nieregularnie okrągły i pofałdowany. Pomylenie smardza z piestrzenicą grozi silnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Zjedzenie piestrzenicy może prowadzić do uszkodzenia nerek, wątroby, a także wzroku. 

Piestrzenica kasztanowata (trująca) i smardz jadalny (jadalny)
Piestrzenica kasztanowata (trująca) i smardz jadalny (jadalny) Fot. flickr.com, Marko Vertainen, CC BY-NC 2.0 / istockphoto.com, Nataliia_Melnychuk
Więcej o: