smardze
-
Trafił na targu na trujące grzyby. Teraz apeluje do innych. "Przestrzegam, jeśli ktoś to kupił"
Jeden z mieszkańców Bydgoszczy przestrzegł na facebookowej grupie tego miasta, że trafił na targu na trujące grzyby. Konkretnie na piestrzenicę kasztanowatą, która bywa mylona ze smardzami. Nie nadaje się do jedzenia, ponieważ zawiera szkodliwą...
-
Gdzie rosną smardze? Ja wiem. "Myślałam, że popłaczę się ze szczęścia"
Gdzie rosną smardze? Już mówię - nie tam, gdzie się spodziewacie. Ostatnio wybrałam się na spacer i myślałam, że oszaleję. W Warszawie smardz na smardzu, ale w lesie próżno szukać. Zrobiłam tylko jeden błąd - czasem warto trzymać język za zębami.
-
Teraz rosną najsmaczniejsze grzyby. Kilogram kosztuje 450 zł, ale łatwo je pomylić z trującymi
Kiedy zaczynają pojawiać się te grzyby, oznacza to tylko jedno - przyszła wiosna. Smardze to zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych grzybów i są cenione niemal na całym świecie. Kilogram tych osobliwych grzybów może kosztować nawet 450 zł, ale...
-
W ogrodzie teścia dzieją się cuda. Te grzyby zwiastują jedno i są pyszne, ale musisz uważać
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale czyni ją co innego. Ostatnio wybrałam się do teściów i pod tujami zobaczyłam coś, co momentalnie wywołało uśmiech na mojej twarzy. Pobiegłam do kuchni po nożyk i poprosiłam domowników, żeby posieka...
-
Kupiła na targu trujące grzyby. Były sprzedawane jako jadalne smardze. "Zaczęliśmy mieć wątpliwości"
Na trujące grzyby jedna z mieszkanek Warszawy trafiła na targowisku Olimpia, które znajduje się na warszawskiej Woli. Kobieta mówi, że grzyby sprzedawane były jako smardze jadalne. Coś ją jednak tknęło i zaczęła sprawdzać, czy to na pewno ten...
-
Łap za koszyk i biegnij do lasu. Wiosna to dobra pora na szukanie... grzybów
Chociaż do jesieni długa droga, spacer po lesie może zakończyć się koszem pełnym grzybów. Te wiosenne gatunki to nie tylko smaczny, lecz także zdrowy kąsek. Wyjaśniamy, które smakołyki można śmiało zbierać oraz gdzie najlepiej ich szukać o tej por...
-
Do sezonu grzybowego jeszcze hen daleko, ale one już są. To skarb dla grzybiarzy
Wiosna dopiero nieśmiało objawia się w przyrodzie, ale one już rosną w najlepsze. Grzybiarze zacierają ręce, bowiem rozpoczął się sezon na najsmaczniejsze wiosenne grzyby - smardze. Jak je przyrządzić i gdzie ich szukać? Lasy lepiej omijaj.
-
Wyglądają odpychająco, ale smakują znakomicie. Zdarza się, że rosną tylko na zgliszczach
Smardze to grzyby, które często są pochopnie oceniane. Wprawieni i doświadczeni grzybiarze zapewne nie mają problemów z ich rozpoznaniem, innych mogą odpychać swoim wyglądem - nie wzbudzają bowiem zaufania, wiele osób myśli, że są trujące. Tak...
-
Zaczyna się sezon na grzyby. Pojawiają się pierwsze smardze, ale nie wszystkie można zbierać
Zapaleni grzybiarze do lasów chodzą nie tylko jesienią. Również marzec i kwiecień to czas, w którym pojawia się sporo grzybów. W niektórych miejscach można spotkać już smardze.
-
Smardze - grzyby uwielbiane przez Polaków. Jednak nie wszędzie można je zbierać
Smardze to grzyby znane i lubiane przez Polaków. Nic dziwnego, bo są wyjątkowo smaczne. Tylko co z nich zrobić? Oto kilka propozycji.
-
Przebija jajeczną i jest o wiele łatwiejsza. Pasta, która się nie nudzi
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Coraz więcej regionów w Polsce ma ten problem. To powoli nowa rzeczywistośćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
-
Jak zrobić chrupiący bekon? Szef kuchni pokazał genialny sposób
- Awokado, które nie ciemnieje? Trik, który zmieni twoje życie kulinarne
- Kluski na parze, ale czeskie. Miękkie jak chmurka, doskonałe do mięs
- Porzuć kurczaka. Nafaszeruj i upiecz innego ptaka, jest palce lizać
- Najczęstsze błędy przy robieniu świątecznego majonezu. Czego unikać? Jak uzyskać kremową konsystencję?
- Czy data na opakowaniu jest wyrokiem? Sprawdź, zanim wyrzucisz
-
Śmiertelne zatrucie w restauracji z gwiazdką Michelin. Kobieta zmarła po zjedzeniu grzybów
Do sytuacji doszło w restauracji z gwiazdką Michelin w hiszpańskiej Walencji. Kobieta zamówiła potrawę z ryżu z sosem ze smardzów. Po posiłku źle się poczuła, a w efekcie zatrucia zmarła.