Więcej porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Młode ziemniaki są uwielbiane przez miliony Polaków. To idealny składnik letniego obiadu. Świetnie komponują się z kefirem, pasują też do jajek sadzonych lub do zasmażanej młodej kapusty. Wiele osób już tak bardzo nie może się ich doczekać, że w sklepie sięgają po te opisane jako "wczesne". Katarzyna Bosacka wyjaśnia jednak, że to absolutnie nie to samo.
Katarzyna Bosacka opublikowała w mediach społecznościowych krótki filmik, w którym tłumaczy, czym różnią się ziemniaki wczesne od młodych oraz co oznacza określenie "ziemniaki jadalne". Ta pierwsza różnica jest szczególnie istotna, gdy zależy nam, by sięgnąć po sezonowy skarb w postaci młodych kartofelków. Nie dajmy się jednak naciąć, bo wczesne i młode to dwa zupełnie różne produkty.
W sklepach możemy spotkać ziemniaki wczesne, ale to nie znaczy, że są to młode, polskie ziemniaki. One są importowane z Cypru, z Izraela, z Hiszpanii czy z Włoch
- przestrzega Bosacka. Dodaje, że ziemniaki wczesne będą też bardzo drogie. Mogą kosztować nawet kilkanaście złotych za kilogram. "Ziemniaki młode polskie pojawią się w naszych sklepach za kilka tygodni. Nie mam ich tu, bo jeszcze ich nie ma, ale tak na dobre pojawiają się gdzieś w czerwcu" - kontynuuje.
Prezenterka w wideo wyjaśnia też, czym są ziemniaki jadalne. Niektórzy mogliby pomyśleć, że pozostałe, które nie są w ten sposób opisane, nie nadają się w takim razie do jedzenia. Jednak nie w tym rzecz.
Nie - to znaczy, że są to ziemniaki zeszłoroczne, zebrane jesienią i do dziś możemy się nimi cieszyć
- mówi dziennikarka.
Teraz już wiesz, że jeśli masz ochotę na młode ziemniaki, najlepiej zrobisz, jeśli jeszcze trochę zaczekasz. A gdy już je kupisz, pamiętaj, że nie musisz ich nawet obierać. Wystarczy porządnie je opłukać i wyszorować, by podczas jedzenia ziarenka piasku nie zgrzytały w zębach.
Jak to zrobić? Zabrudzone bulwy trzeba włożyć do miski z wodą i dokładnie wymyć je w rękach. Następnie odczekać chwilę, by piach opadł na dno. Ziemniaki ostrożnie wyjąć z wody za pomocą łyżki cedzakowej i powtórzyć tę czynność. Żeby upewnić się, że ziemniaki będą idealnie czyste, warto je także wytrzeć mokrym kuchennym ręcznikiem lub ściereczką i opłukać pod bieżącą wodą.