Więcej o grzybach i grzybobraniu przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sezon na grzyby powoli się rozkręca. Grzybiarze już w kwietniu chwalili się pierwszymi zbiorami. W związku z tym, aby ograniczyć zatrucia wśród grzybowych smakoszy, sanepid przypomina zbieraczom grzybów i owoców leśnych o zasadach, których muszą przestrzegać, jeśli później zamierzają sprzedawać swoje zbiory.
Wiadomości Gazeta.pl powołują się na "Rzeczpospolitą", która przypomina, że osoby, które chcą handlować grzybami i owocami leśnymi, muszą być wpisane do specjalnego rejestru zakładów. Aby uzyskać taki wpis, należy zgłosić się do powiatowego inspektora sanitarnego. Druki wniosków są z kolei udostępniane bezpłatnie w poszczególnych placówkach. Jeżeli ktoś nie będzie posiadał odpowiedniego dokumentu, a mimo to zdecyduje się na sprzedaż swoich zbiorów, wówczas musi liczyć się z wysokim mandatem - kara może sięgać nawet 5 tysięcy złotych.
Sprzedawcy powinni więc mieć atest i to niezależnie od tego, czy sprzedają grzyby w formie pierwotnej czy handlują towarem przeznaczonym do dalszej produkcji. Kiedy handlarz otrzyma taki atest, może sprzedawać grzyby - świeże i suszone (te muszą być w opakowaniach) - tylko tam, gdzie jest to dozwolone, czyli na targach oraz w placówkach handlowych. Sprzedawanie grzybów i owoców leśnych bez wspomnianego dokumentu jest nielegalne, tak samo jak niedopuszczalne jest kupowanie grzybów bez atestu do restauracji i innych punktów gastronomicznych. Może się to bowiem skończyć zatruciem osób, które zjedzą potrawy z takimi grzybami.
Mandaty grożą jednak nie tylko zbieraczom grzybów, którzy nie posiadają odpowiednich dokumentów. Ukaranym można zostać również wtedy, gdy zbiera się grzyby tam, gdzie jest to niedozwolone. Do takich miejsc zalicza się:
Rygorystycznie należy przestrzegać także zakazu wstępu na tereny wojskowe. Za nieuprawnione wejście na wymienione wyżej tereny grożą mandaty w wysokości od 20 do 500 zł. Karę zapłacimy też za:
Nie wolno również niszczyć grzybów i grzybni. Takie działanie powoduje bowiem, że odrośnięcie grzybów jest utrudnione lub niemal niemożliwe. Dotyczy to również grzybów trujących dla człowieka, które jednak mogą być pożywieniem dla niektórych zwierząt.