Katarzyna Bosacka przestrzega przed tymi pączkami. "Pełna tablica Mendelejewa"

W tłusty czwartek zdecydowana większość z nas będzie objadać się pączkami. Katarzyna Bosacka przestrzega jednak, by lepiej odpuścić kupowanie niektórych słodkości. Odradza przede wszystkim pączki z głębokiego mrożenia i "pełne tablicy Mendelejewa", na które można trafić w sklepach. "Najlepiej poszukać cukierni z prawdziwego zdarzenia" - radzi dziennikarka.

W tłusty czwartek część osób zje pączki domowej roboty, część wybierze te z cukierni, a część skusi się na sklepowe. Katarzyna Bosacka w poście na Instagramie przestrzega przede wszystkim przed tymi ostatnimi. "Często nie mamy czasu na to, aby smażyć domowe pączki, więc zdani jesteśmy na dyskonty i supermarkety. Co my tam znajdziemy?" - zastanawia się i zaczyna wymieniać. 

W dyskontach prawie wszystkie pączki są z głębokiego mrożenia. (...) Takiego pączka trzeba zjeść 48 godzin po rozmrożeniu, a nie wiadomo, kiedy to rozmrożenie nastąpiło.
 

Bosacka uwagę poświęca też składowi sklepowych pączków. "W środku zwykle pełna tablica Mendelejewa" - stwierdza i dodaje, że skład pączków można sprawdzić, czytając etykietę, która powinna znajdować się na spodzie tacki ze słodkościami.

Jakie powinny być dobre pączki? Katarzyna Bosacka wymienia sześć cech

Dziennikarka nie ograniczyła się tylko do ostrzeżenia przed pączkami z głębokiego mrożenia i z chemicznym składem. Wskazała też sześć cech, które powinien mieć dobry i smaczny pączek. Na pierwszym miejscu wymieniła mąkę, która, według Bosackiej, powinna być wysokiej jakości i nadawać się do wypieku ciast drożdżowych.

Zobacz wideo Test jednych z najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 zł"

Bardzo ważne są również świeże drożdże, które nadają pączkowi puszystości. Katarzyna Bosacka radzi też, by wybierać pączki z naturalnymi składnikami. "Unikaj sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów" - pisze. 

Dobre pączki powinny mieć też w składzie jajka, a nie masę jajową. Nie bez znaczenia jest także tłuszcz, na którym są smażone. Tradycyjne zwykle robi się na smalcu. Bosacka podpowiada, by unikać pączków z olejem palmowym. Na koniec dziennikarka podkreśliła, by stawiać na naturalne dodatki. "Dżem, krem czy lukier powinny być również przygotowane z naturalnych składników, bez dodatku sztucznych substancji" - zaznacza.

Więcej o:
Copyright © Agora SA